Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов намекна за оставка, ако конституционната реформа не се осъществи във вида, в който очаква. Иванов на два пъти обяви - и от парламентарната трибуна, и в кулоарите след гласуването на кабинета "Денков-Габриел", че ще понесе политическата отговорност при провал.

Заявката му идва на фона на демонстрацията от страна на ДПС, че е официален партньор на правителството, като обясненията от страна на ПП и ДБ са, че подкрепата е само за търсене на мнозинство за промяна в основния закон, за което са нужни поне 160 гласа в парламента.

Както е известно, миналият петък ГЕРБ и "Продължаваме промяната-Демократична България" проведоха в парламента разговори с Движението, но не с кого да е, а с лидера Мустафа Карадайъ, Йордан Цонев и знаково - с Делян Пеевски. Пеевски демонстрира участието си в разговорите с многократно влизане и излизане от стаята, като първата среща в този формат се осъществи в помещението на ДПС. Днес пък Карадайъ и Пеевски бяха единствените двама депутати от партията, гласували при избора на кабинета. Гласуваха със "за". Останалите народни представители на Движението бяха в залата, но не участваха.

"Всички, които участваме в това политическо решение, правим тежък компромис и залагаме на него всичко. Особено лидерите. И трябва да кажа, че аз съм готов да поема своята политическа отговорност при провал. Знам обаче, че колкото и да са високи рисковете, ние просто нямаме право да не опитаме. Съдете ни по резултатите. Нека да опитаме и Бог да ни е на помощ", заяви Иванов при изказването си от трибуната.

А след гласуването, вече на въпроси на журналисти за демонстрацията на Пеевски и Карадайъ, заяви:

"Това са реалностите, в които живеем и работим. Това не е нещо, което ние сме искали, договаряли и т.н. Кой ни посреща от страна на ДПС, с която ние разговаряме, не е нещо, което ние можем да определяме, нали разбирате. И от тази гледна точка или водим разговори или не водим разговори. Ако има добър резултат този разговор, смятам, че ще си струва. Ако не е добър резултатът, тогава ще можете да ни съдите на тази база. И аз, както казах и от трибуната на Народното събрание, ще поема отговорността за това. 

А вие кого питате за това как ДПС ще гласува и какво ще стане от това - мен питате. Затова аз ви казвам, че ще поема отговорност, ако конституционната реформа не е това, което се очаква. Как се носи политическа отговорност, мисля че всички знаят."

На въпрос ще изперете ли ДПС, Иванов отвърна: "Не виждам механизми за това. Целта на конституционната реформа е да има ефективно правосъдие, еднакво за всички. И както казах от трибуната на Народното събрание всекикиму своето. Така че не виждам кой точно как ще бъде пран, това е въпрос на правосъдието. Аз съм декларирал многократно през годините публично, че ние за конституционната реформа ще разговаряме с всеки."

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков коментира подкрепата, която новото правителство получи от Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски:

"Всеки един народен представител има правото да изрази своето съгласие. Те показаха, че подкрепят това правителство. От наша гледна точка ние сме сигурни, че реформите, които сме задали и конституционните промени, които искаме да се случат, ще ги отстояваме".