Със 7:2 гласа Прокурорската колегия на ВСС взе решение да не образува дисциплинарно производство на шефа на НСлС и зам.-главен прокурор Борислав Сарафов по направеното предложение от Иван Гешев.

Обсъждането бе на закрито заседание, като стана ясно само, че колегията обявява предложението за недопустимо.

Главният прокурор, на когото, въпреки че е в отпуска непрекъснато му се налага да работи (например - вчера довнесе в НС допълнителни факти за делото срещу Бойко Борисов "Барселонагейт"), днес отсъстваше.

На линия обаче бяха всички останали в Прокурорската колегия - както шестимата, които подадоха предложение той да бъде освободен предсрочно, така и трима - които традиционно гласуват с него.

Засега не са публични мотивите, с които Гешев искаше дисциплинарно наказание на Сарафов, както и кое точно от възможните по закон наказания иска (забележка, намаляване на заплатата, понижаване в ранг, понижаване в длъжност, освобождаване длъжност като административен ръководител или зам.-административен ръководител или дисциплинарно уволнение, б.р.).

Кой кой е на "тепиха"

След дълъг мандат при Сотир Цацаров като зам.-главен прокурор (и острие на повечето "медийки" акции на прокуратурата от онова време) Сарафов бе направен директор на НСлС, и съответно - отново зам.-главен прокурор. През ноември 2022 г. той започна втория си мандат като такъв.

Жесток конфликт с Иван Гешев възникна след т. нар. атентат срещу главния, в който следовател №1 първо го критикува, че е подвел обществеността, твърдейки че возел и децата си, а после започна да прави отявлени изказвания, че ще се разследва дали няма инсцениравка при "атентата".

Накрая Сарафов започна да прави откровени декларации, че Гешев живее без пари в станция на прокуратурата, че политиката е навлязла дълбоко в държавното обвинение и пр. 

На свой ред, още на първия си нападателен брифинг - със скъсаната оставка и думите за "политическия боклук" на 15 май, Гешев говори за "плъх" в системата на прокуратурата. И обвини Сарафов, че натискал да пишат декларации срещу него, както и че се месел да се прекрати делото "Барселонагейт", свързано с Бойко Борисов.

Той призова Сарафов сам да напусне "предвид предателстото му", а ако не иска - ще го предложи за дисциплинарно наказание.

Миналата сряда бе направен опит точката с дисциплинарката да бъде внесена като извънредна в дневния ред, но мнозинството в 10-членната прокурорска колегия, което вече гласува срещу Гешев, не позволи тази спешност.

Така се стигна до днешното решение.

Формулировката на първа точка в дневния ред гласеше:

"Предложение с рег. индекс № ВСС-7460/16.05.2023 г. по описа на ВСС от Главния прокурор на Република България за образуване на дисциплинарно производство за налагане на дисциплинарно наказание на Борислав Боби Сарафов – директор на Национална следствена служба и заместник на главния прокурор по разследването."

Развитието

Предложението на главния прокурор е недопустимо, защото има друг ред за образуване на дисциплинарни производства, каза пред журналисти членът на ВСС Георги Кузманов, който гласува против образуването на дисциплинарно производство. По думите му началникът на Националната следствена служба (НСлС) се избира по специален ред, както има и специален ред за неговото освобождаване. 

"Преценихме, че, ако трябва да има процедура за дисциплинарно наказание за шефа на НСлС, тя трябва да се прави по предложение на трима членове на Прокурорската колегия", каза още Кузманов, цитиран от БТА.

Той обясни, че в предложението на Гешев се посочва, че нарушенията на Сарафов са свързани с негови медийни изяви, с които е превишил правата си и е изнесъл информация, която не е следвало да издава.

Евгений Иванов и Пламен Найденов бяха на мнение, че трябва да бъде образувано дисциплинарно производство, добави Кузманов.

Утре пленумът на ВСС отново ще бъде свикан и ще има точка за разглеждане по същество на обединените две процедури по предложенията за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. Кузманов посочи, че всичко, което са изискали, е налично в Съвета, извикани са свидетелите и уточни, че заседанието може и да не приключи в един ден.