Националната следствена служба разследва всички версии за взрива, който избухна на 1 май до колата на главния прокурор Иван Гешев, включително за инсценировка на атентат, обяви в интервю за БНР зам.-главният прокурор Борислав Сарафов, който е и шеф на Националната следствена служба.  

„Поканили сме експерти от "Европол" както за съдействие и анализ на взрива, така и на други обстоятелства, но и за да могат да осъществят своеобразен мониторинг на разследването, именно поради неговото тежко политизиране, за което вероятно и ние в прокуратурата имаме грешка, за което съжалявам“, каза Сарафов.

Той отправи сериозни критики към заместника си в НСлС Ясен Тодоров, който не можел да изразява позиции на Следствието, но чиито публични медийни изяви Сарафов нямало как да контролира. Дори обмислял дали да не предложи освобождаването му.

"Обмислям дали да не предложа на ВСС освобождаването на Ясен Тодоров от длъжността зам.-директор на Националната следствена служба", каза той.

Така историята придобива нов обрат, тъй като и Сарафов, и заместникът му Тодоров - поставен там по личното предложение на Иван Гешев, след като изкара цял мандат във ВСС, са смятани за двама от най-преданите на главния прокурор.

Ясен Тодоров е човекът, който по устно нареждане на Гешев, завежда на местопроизшествието на 1 май станалия вече прословут израелски експерт. Според Сарафов около него се създавала "ненужна истерия" - процесуални нарушения не били допуснати от никой от колегите му, той направил само визуален оглед, не е допускан до доказателствата. Въпреки, че огледът бил "динамичен" - освен, че се оглеждали предмети и веществени доказателства, били преместени дървета, изгребвана пръстта и пр.

Но все пак призна:

„Можеше да не допуснем израелския експерт до мястото на взрива в близост до кортежа на главния прокурор Иван Гешев."

Сарафов бе категоричен, че няма да подаде оставка, ако такава му бъде поискана. 

Доколкото това, което е казал за главния прокурор, можело да се нарече конфликт, той бил на принципна професионална основа. А своето свободно изразено мнение и критики нямало да се поколебае да каже лично на Иван Гешев.

"Може би е назрял моментът да му кажа лично, че някои неща може би трябва да се поправят, да се артикулират. Както прокуратурата навлезе в политиката, така и политиката навлезе в прокуратурата.

Прокуратурата трябва да промени доста от публичното си говорене, от своя облик, трябва да излезе от парламента и ромските махали, да се върне в съдебните зали. Прокуратурата трябва да излезе от много места", каза той. 

(Последното е откровен "удар" лично срещу пиарското поведение на Гешев, който вече няколко пъти посещава - например ромското гето "Столипиново". А последния път служителите му написаха в прессъобщението, че тамошните хора са му благодарили за поставените нови контейнери за боклук, б.р.)

Както е известно, Сарафов бе зам.-главен прокурор на Сотир Цацаров, след това стана директор на НСлС, която служба води най-важните разследвания в страната. А като такъв неотдавна встъпи във втория си мандат. И съответно - пак е зам.-главен прокурор.

Законопроект, внесен от "Възраждане", предвиждаше именно той да е "органът", който да може да разследва главния прокурор - нещо, съвсем противоположно на проекта, внесен от Министерството на правосъдието.