"Когато играе Марадона, когато играе Меси - всички искат да са с него."

Така си обясни тази сутрин пред бТВ адвокат Менко Менков периодично избухващия интерес на прокуратурата, която и вчера вика разпити клиента му Бойко Борисов.

Той каза, че това се случва, защото това е политикът, направил най-много за България.

"Барселонагейт" няма и никога не е съществувал. Няма такъв "гейт".

Бойко Борисов не е имал касателство по този случай. През 2022 година има официално произнасяне на испанската прокуратура, че няма извършено престъпление от никого, а Бойко Борисов не е бил разследвано лице по този случай“.

Това заяви още Менко Менков -  адвокат на председателя на ГЕРБ. Според него същите въпроси вече са били задавани при разпит преди години.

„Съобщението на прокуратурата ме изненада. Въпросите, които прокурорите от Върховната касационна прокуратура задаваха, са във връзка със сигнала на Иван Гешев, че някой е оказвал натиск върху него да подаде оставка като главен прокурор и писмото, което той сам публикува“, уточни Менков.

Адвокатът обаче допълни, че Иван Гешев не е твърдял в показанията си, че Бойко Борисов е автор на заплашителното писмо, което получил - по думите му, в събота вечер, след като кацнал от САЩ (буквално в записа на разговор между Гешев и Йордан Стоев - член на ВСС, който очевидно му е пратен като емисар, главният прокурор пита - кой стои за д всичко това, Бойко ли, и онзи отговаря - "Да, Банкята", б.р.).

„Не би следвало да се призовава никого. Аз питам защо само г-н Борисов е призован? Да поискаш оставката на някого не е съставомерно деяние по българския НК. Конституцията на България прокламира свобода на словото – всеки може да поиска оставката на някого“, обясни той.

Той се чуди защо не са разпитвани други политици, които искали оставката на обвинител №1 от две години. 

"Те трябва години наред да разпитват цялото население, което е искало подобно нещо", заяви той иронично.

След като попита - защо не разпитват примерно Мария Габриел, адвокатът дръпна сериозна политическа реч:

"Бойко Борисов е удобен, защото е фигурата, без която не може нищо да се случи. Бойко Борисов е политкът, който е направил най-много за България и за българските граждани. И не знам защо си мисля, че това е един пиар, с който те искат да си свършат техните тези".

„Определено има разследвания, които се държат на трупчета. Едно от тях е „Барселонагейт“. Данъчните органи на Испания са се произнесли, че по тези сделки за имотите, за които Бойко Борисов няма касателство, няма нарушение. Има постановление на прокуратурата в Испания за прекратяване на разследването.

Аз не знам какво се разследва, защото въпросите, които бяха задавани на Бойко Борисов, нямат отношение към престъпление, а какви интервюта е давал преди 15 години пред модни списания – това се несериозни работи“, подчерта адв. Менков.

Според него „нулева е вероятността“ Борисов да получи обвинение по казуса.