"Веднага изчезни оттам".

Така днес депутат от "Възраждане" се обърна с възможно най-груб тон към Явор Божанков ("Продължаваме промяната - Демократична България"). Божанков бе на трибуната, където искаше да обясни защо е гласувал "против" Делян Пеевски да е член на комисията за промени в Конституцията. Чуха се и други реплики:

"Слизай веднага оттам" и "Няма да говориш".

"Що да слизам? Къде да ходя? Ти ще казваш дали да говоря", отвърна Божанков.

Наложи се квесторите да се намесят и те обградиха депутата от ПП-ДБ. Около него обаче вече се бяха скупчили много избраници от "Възраждане".

За да предотврати напрежението председателят на парламента Росен Желязков прекрати заседанието. А след почивката отстрани лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов от днешното пленарно заседание.

Така от "Възраждане" изпълниха заканата си да не дават на Божанков да говори от парламентарната трибуна. Те заявиха това преди дни, когато избухна скандалът, станал известен като "Меки китки" и се стигна до бой в пленарната зала.

Подобна заплаха от "Възраждане" отправиха тогава и към Манол Пейков ("Продължаваме промяната - Демократична България") по повод друг скандал.

Заради "Възраждане" заседанието бе прекратено. Когато бе възобновено хората на Костадинов отново не дадоха на Божанков да говори.

"Уважаеми колеги от "Възраждане", това, което правите е противоконституционно. Думата само аз мога да я давам, само аз мога да я отнемам", каза им Росен Желязков.

След като депутатите от "Възраждане" начело със своя председател не се съобразиха с думите му, председателят на парламента отстрани Костадин Костадинов от заседанието. Заради напрежение в залата, Желязков обяви, че закрива днешното заседание.

Междувременно самият Костадинов му изнесе цяла реч:

"Ние няма да допуснем тази група да делегитимира цялото Народно събрание. Лица, които оскверниха тази трибуна, нямат моралното право да са тук.

Тези лица представляват само и единствено американския посланик. Те не са народни представители. Те не представляват българската държава, не представляват българския народ. Вчера беше извършен преврат".

Порицание бе наложено на народните представители Георги Георгиев, Деян Николов, Емил Янков, Стоян Таслаков, Славчо Крумов.

По-късно пред БНТ Божанков заяви, че не става въпрос за сблъсък или скандал. Той припомни, че има право да обясни защо е гласувал против, а от "Възраждане" са нарушили това право.

"Смятам, че в България няма фашистки режим. Никой не може да казва на никого кога и как да говори", заяви Божанков.

И допълни, че ще предложи промяна в правилника по темата, която досега не е съществувала, защото такива като "Възраждане" досега в парламента не е имало.

"Въпросът е какво би станало, ако тези хора имат пълно мнозинство. Хората трябва да видят какво ни очаква, ако от "Възраждане" бъдат овластени", каза Божанков.