"Никаква вина."

Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отговори днес на журналистически въпрос относно вината на ГЕРБ и нейните представители в местната власт за това, че бизнесменът Георги Гергов сложи ръка на Пловдивския панаир - до който от години се домогваше. Основни действащи лица, за да стане това възможно, са двамата кметове от ГЕРБ - пловдивският Здравко Димитров и варненският Иван Портних, както и общинските съветници от партията в двата града. Както и назначени от титулярите местни администратори.

"За съжаление от месеци не поддържам контакт..." - заяви Борисов по адрес на "Зико" (Здравко Димитров).

"Панаирът е отишъл 2015 г...", понечи да продължи, но бе попитан за ролята на варненския кмет именно в периода 2017-2021 г.

"Като отида във Варна, ще ме питате за Портних", сложи точка на темата Борисов и продължи по "конспекта" преговори за кабинет.

Както е известно, Гергов успешно приключи мисията си, след като до 24 април кметът на Пловдив Здравко Димитров не обжалва съдебното решение на окръжния съд, с което на практика "Пълдин туринвест" на пловдивския бизнесмен се сдоби със 79% дял от палатата. Димитров се оказа в отпуск, ресорният зам.-кмет в командировка, а шефът на правната дирекция в болничен. Дори и това стечение на обстоятелствата да е било случайно, то нито един от тримата не жали по електронен път, каквато възможност имаше.

Невинните

През 2016 г. кабинетът "Борисов" прехвърли на Пловдив и Варна собствеността върху държавните акции от капитала на "Международен панаир Пловдив" АД. Пловдив получи 20,63%, а Варна - 28,9 на сто. Малко по-късно обаче кметът на Варна Портних реши да ги прехвърли на дружеството на Гергов "Пълдин туринвест". Още през 2017 г. варненският общински съвет взе решение да подари акциите си на държавата, но това така и не се случваше, като по предложение на Портних през 2021 г. ОбС взе решение да прехвърли своите акции в "Пълдин". Т. е. дружеството на Гергов да придобие контрола над панаира с дял от 79,2% - което бе и голямата битка на общинските съветници на "Демократична България" в Пловдив.

Но историята води началото си от 2006 г. при Тройната коалиция, когато кабинетът подарява на "Пълдин" 49 на сто от капитала на международната палата, като сделката по това време се движи от сегашния лидер на БСП Корнелия Нинова като зам.-министър, а малко по-късно в самата "Пълдин" Гергов придоби мажоритарния дял. Това не попречи днес и на представители на БСП да дистанцират лидерката си от казуса, но за това - по-долу.

10 години по-късно Варна решава неофициално, че иска да размени акциите си в панаира срещу т. нар. Дупка в центъра на града, собственост на Гергов, за която дупка впоследствие държавата отпуска десетки милиони лева.

Финалната битка

Финалните битки се водеха в последните години по линия на пловдивските общински съветници от ДБ. Както Клуб Z писа, така стеклите се днес обстоятелства са плод на две решения - едно на общинския съвет на Пловдив от края на миналата година, с което бе сътворен правен нонсенс, и едно на окръжния съд, базирано на това решение на ОбС.

Според точка първа от решението на местните парламентаристи волята на общината бе да не дава съгласие за апорта на акциите на Община Варна. Според точка втора упълномощава представителя си да подкрепи апорта на общото събрание на акционерите, а според третата - ако по време на общото събрание апортът бъде одобрен, то на кмета на Пловдив се възлагаше да го атакува в съда.

Опитите на съветниците от ДБ да свикат извънредни заседания за поправка на точка втора удряха на камък, защото колегите им от ГЕРБ и БСП бламираха сесиите и кворум не се събираше. При така създадения правен абсурд пловдивският окръжен съд се произнесе през март, че признава за неистинско решението на ОбС в частта му за точка първа и точка трета, но пък признава точка втора. Т. е. тази, с която представителят на общината дава съгласие за апорта. И именно това решение трябваше да атакува пред апелативния съд кметът Димитров. Но както стана ясно, всички се смълчаха.

Тези не ги познаваме

Междувременно през февруари тази година Борисов реши публично да се разграничи от собствения си кмет, който през 2019 г. издигна за втори мандат, като на една среща с актива в града дори поиска оставката му. Здравко Димитров трябвало да си оправи "бакиите", обяви тогава Борисов, като поводът бе строителството на стадионите на "Ботев" и "Локомотив", за които правителствата му все обещаваха пари.

Корнелия Нинова пък го изпревари като сне доверие от съветниците от листата на левицата в Пловдив заради подкрепата им за бившия ѝ съратник в партията Гергов, когото тя самата изгони години по-късно, когато оглави БСП.

"В случай че гледате онлайн от отпускарското си място..."

Вчера пловдивските и варненски депутати от "Продължаваме промяната-Демократична България" обявиха, че сезират прокуратурата и ще настояват тя да търси безстопанственост в последните действия на местната власт в Пловдив. А днес общинарите от ДБ в града под тепетата поискаха оставката на Здравко Димитров. Обратно в парламента - по темата говориха и представители на БСП.

На днешната сесия на ОбС съветниците от ДБ поискаха от кмета да уволни изпълняващия длъжността кмет свой заместник Величко Родопски (този с командировката), юридическия отдел, а после да подаде сам оставка. Това се случи в отсъствието на отпускаря "Зико". Веселина Александрова изчете декларация, в която се посочва:

"Това предателство ще тегне на съвестта на предателите, ако изобщо им е останала такава. Ако я нямат, да се замислят за поколенията си, които ще носят срама. Затова призоваваме кмета Здравко Димитров да уволни заместника си Родопски и  юристите на общината и когато приключи с уволненията, да си подаде оставката.

Г-н Димитров, в случай че гледате сесията онлайн от отпускарското си място, подайте си оставката! Не заради себе си, а заради наследниците ви, които ще  берат вашия срам. Пловдив знае и помни!".

Имотите в Манхатън

За "кметуването" на кметовете на Пловдив и Варна говори днес и депутатът от БСП Борислав Гуцанов, който е от Морската столица.

"60 милиона, как ви се струва. И в Манхатън няма такава цена на квадратен метър" - изчисли той "цената" на варненската "Дупка".

Иван Петков от Пловдив пък припомни обещанията на пловдивския лидер на ГЕРБ Иван Тотев (сочен за неформалния кмет) от миналия януари, че проблем с двоякото решение на общинския съвет няма и ако се все пак се наложи, местната власт ще атакува в съда апорта на акциите на Варна. Но:

"И ние се чудим защо главният прокурор Иван Гешев, който на 26 февруари 2020 г., каза, че ще направи пълна проверка за всичко случващо се в Панаира, не направи абсолютно нищо.

Очакваме лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който е и народен представител от Пловдив, да вземе отношение и да заяви пред обществеността, защо техният кмет Здравко Димитров не атакува решението на съда и защо се даде терен от 360 декара за близо 1 милиард лева на едно лице, чиято алчност през годините придоби един от най-апетитните имоти на град Пловдив."

Последва журналистически въпрос за ролята на самата Корнелия Нинова - която от ГЕРБ в по-стари коментари по темата обвиняват за казуса. 

"Като вицепремиер и министър на икономиката г-жа Нинова сезира областния управител на Варна какво и как трябва да се направи, за да не може да стане финализирането на тази сделка. Нейните активни действия възпряха, или поне забавиха цялата тази сделка" - припомни близкото минало Гуцанов. Но без да уточни, че това се случи сега, когато Гергов и Нинова вече са врагове.

На припомнянето, че се визира периодът от времената на Тройната коалиция, Гуцанов отвърна:

"Ако влезете дълбоко в целия този процес, ще видите, че няма нищо общо с това, което в момента се разиграва. Ама нищо общо. Това са пълни спекулации".

Ето как се оказа, че никой не носи вина за това Георги Гергов да придобие Пловдивския панаир, като според депутатите от града предстои на негово място да поникнат жилищни сгради.