Мачът със скритата приватизация на Пловдивския панаир от Георги Гергов изглежда като да е свирен. И сега на ход са прокуратурата и Министерството на културата. Опитите на пловдивския бизнесмен да сложи ръка на международната палата най-сетне се увенчаха с успех - с любезното съдействие на ГЕРБ в Града под тепетата, на кмета от ГЕРБ Здравко Димитров, на местната администрация, на общинските съветници и на БСП и най-сетне - под мълчаливия поглед на лидера на партията мандатоносител - Бойко Борисов.

Клуб Z многократно е описвал историята около панаира. Последната развръзка включва отказа на Здравко Димитров и на упълномощените в общината лица да обжалват решението на Окръжен съд - Пловдив, с което на практика се подарява панаирът на Гергов. В сюблимния момент единият се оказа в отпуск, другият в командировка, а третият в болничен. Макар обжалването да може да стане и по електронен път. 

Накратко

През 2016 г. кабинетът "Борисов" прехвърли на Пловдив и Варна собствеността върху държавните акции от капитала на "Международен панаир Пловдив" АД. Пловдив получи 20,63% от капитала, а Варна - 28,9 на сто. Малко по-късно обаче кметът на Варна Иван Портних (ГЕРБ) реши да ги прехвърли на дружеството на Гергов "Пълдин туринвест". Още през 2017 г. варненският общински съвет взе решение да подари акциите си на държавата, но това така и не се случваше, като по предложение на кмета Портних през 2021 г. ОбС взе решение да прехвърли своите акции в "Пълдин". Т. е. дружеството на Гергов да придобие контрола над панаира с дял от 79,2% - което е и голямата битка на общинските съветници на ДБ в Пловдив.

Така сега днес депутати от обединението "Продължаваме промяната-Демократична България", избрани от Пловдив и Варна, обявиха, че ще сезират държавното обвинение за безстопанственост. И за втори път призоваха Министерството на културата да обяви палатата за културен паметник. За да не се превърне тя в жилищни комплекси, каквито според тях са намеренията на бизнесмена.

Точка 1, 2, 3...

Съдебната сага е дълга, но определящи за така стеклите се днес обстоятелства са две решения - едно на общинския съвет на Пловдив от края на миналата година, с което бе сътворен правен нонсенс, и едно на окръжния съд, базирано на това решение на ОбС. За какво става въпрос? Според точка първа от решението на местните парламентаристи волята на общината бе да не дава съгласие за апорта на акциите на Община Варна. Според точка втора упълномощава представителя си да подкрепи апорта на общото събрание на акционерите, а според третата - ако по време на общото събрание апортът бъде одобрен, то на кмета на Пловдив Здравко Димитров (ГЕРБ) се възлагаше да го атакува в съда.

Това решение на общинския съвет породи тогава поредица от искания от страна на ДБ за свикване на извънредни заседания, за да се поправи двояката точка втора, Тези заседания бяха неизменно проваляни заради липсата на кворум, след като съветниците от ГЕРБ и БСП отказваха да се явят. По това време лидерът на ГЕРБ в града, сочен за неформален кмет - Иван Тотев, публично обясняваше, че проблеми няма, защото точка 1 и точка 3 от решението ясно изразявали волята на общинския съвет. Нека съдът да решал. Различни представители на ГЕРБ, в т.ч. зам.-председателят на партията Даниел Митов, също правеха публични иизказвания в стил "какъв е проблемът, нали има съд, нека той да реши".

Точката две така и не бе ревизирана от съвета, като междувременно Гергов свика поредното събрание на акционерите, за да потвърди апорта. На едно от тези заседания, след поредния провал на извънредната сесия на ОбС, представителят на общината Ясен Михайлов призна, че е бил объркан как да гласува. Обяви, че е бил против, после се оказа, че не е - понеже все пак така го е задължил съветът. Тогава се стигна и до физическа саморазправа на наетите от Гергов охранители с граждани, протестиращи срещу свикването на общото събрание, сред които и известният общественик, сега депутат от ПП-ДБ - Манол Пейков.

При така създадения правен абсурд пловдивският окръжен съд се произнесе през март, че признава за неистинско решението на ОбС в частта му за точка първа и точка трета, но пък признава точка втора. Т. е. тази, с която представителят на общината дава съгласие за апорта. И именно това решение трябваше да атакува пред апелативния съд кметът Димитров. Но както стана ясно, в последния ден от указания срок за обжалване, преди ден, градоначалникът се оказа отпускар, ресорният зам.-кмет в командировка в София, а директорът на правната дирекция - в болничен.

Това принуди лидерката на съветниците на ДБ и основен рупор на битката срещу скритата приватизация на панаира Веселина Александрова да обяви чрез фейсбук профила си:

"Срокът за внасяне на жалба в съда срещу решението му за подаряване на Панаира на Гергов изтече. Жалба няма внесена. Кметът и определеният му заместник цял ден ги нямаше, търсих ги и в общината, и по телефона. Все още може да се изпрати жалба чрез куриер или електронно. Миналият път се случи пак така - след работно време. От ГЕРБ ми казаха да си говоря с Бойко Борисов. Аз с него няма какво да си говоря лично, но публично го призовам и него, и ГЕРБ да си укажат на кмета Здравко Димитров да внесе жалба веднага! Бездействието носи признаците на безстопанственост, а и ще е позор за управлението на ГЕРБ в Пловдив!"

Дали някой е успял да разговаря с Борисов да се намеси, за да оправи кашата, сътворена от неговите кметове, доминираните от ГЕРБ общински съвети и назначената от ГЕРБ местна администрация, не е известно. Известно е само, че Борисов реши публично да се разграничи от собствения си кмет, който през 2019 г. издигна за втори мандат, като на една среща с актива в града дори поиска оставката му. Здравко Димитров трябвало да си оправи "бакиите", обяви тогава Борисов, като поводът бе строителството на стадионите на "Ботев" и "Локомотив", за които правителствата му все обещаваха пари.

Впоследствие "Зико", какъвто е прякорът на градоначалника, обяви, че няма да сдаде поста.

Покрай сагата с панаира видяхме и още едно разграничение - това на лидерката на БСП Корнелия Нинова, която сне доверие от общинските съветници от листата на партията в Пловдив - заради подкрепата им за "скритата приватизация на панаира" от бившия червен кадър и неин приближен някога Гергов.

Да влезе прокуратурата

"Ще сезираме прокуратурата за възможна безстопанственост, защото отново виждаме как се пропускат възможности да се защити общественият интерес от тези, които трябва да го правят. Надяваме се прокуратурата да си свърши работата. Ще направим възможното министърът на културата да ускори процедурата Панаирът да добие статут на недвижима културна ценност от национално значение. Това ще предотврати евентуалното събаряне на палати или застроявене", обяви днес депутатът от ПП Никола Минчев, който бе водач на пловдивската листа на ПП-ДБ.

"На фаталния 24 април кметът на Пловдив Здравко Димитров беше в отпуска, и.д. кметът Родопски бил в командировка в София, а шефът на правната общинска дирекция - в болнични. Така проспаха да обжалват", коментира и пловдивският депутат от ДБ и бивш областен управител - Йордан Иванов.

И предупреди, че Гергов вече може да събори палатите в Панаира и да построи жилищен комплекс върху 350 декара площ в централната градска част. "Това е емблематичен пример как не трябва да се упражнява властта и как може да се удовлетвори частен интерес с обществено благо", допълни.

"Сега разбирате ли защо беше нужен театърът на Бойко Борисов със свалянето на политическо доверие от Здравко Димитров - Зико? Отговорът е – за да не е нужно Иван Тотев и Бойко Борисов да поемат отговорност за най-скандалния акт на последното десетилетие на територията на Пловдив. За скандал от такъв мащаб оставката на Здравко Димитров е крайно недостатъчна. Нека Бойко Борисов, Иван Тотев и общинските съветници на ГЕРБ от Пловдив да дадат отговор на пловдивчани докога ще ги правят на луди и ще продължават да вредят на града и развитието му? Да отговорят защо подариха Пловдивския панаир на Георги Гергов? Защо собственият им кмет отново се скри вчера и кой му разпореди на действа така?", обяви малко след пропускането на датата и часа за обжалване Иванов.

Манол Пейков също коментира темата, като посочи, че "Г-н Гергов е уличен боец", което сам е изпитал на гърба си това - при саморазправата на гардовете на Гергов по време на онова извънредно заседание на акционерите.

И подчерта:

"През 2006 г. цената на Панаира е била 400 млн. лв., сега надминава 1  милиард. Гергов е правил заменки с имоти със стократно занижени цени, за да овладее Панаира. Напускането на ГЕРБ от кмета Здравко Димитров е, за да си осигури спокойни старини. Панаирът е на всички, не е само пловдивски, това е едно от най-старите изложения в Европа и не можем да позволим да се създаде жилищен комплекс на негово място. Битката ще продължи".

"Местната власт на ГЕРБ в Пловдив и Варна прави скрита приватизация, в ущърб на хората", каза и водачът на варненската лииста Даниел Лорер от коалицията и оп

Йордан Иванов призова и министърът на културата да ускори работата по обявяване на панаира за паметник на културата, като процедурата уж била стартирала.