Китайската комунистическа партия (ККП) се сдобила с достъп до потребителските данни на протестиращи в Хонконг. По-специално специален комитет от ККП събирал информация за SIM картите и IP адресите на хора, качващи съдържание от демонстрациите, в опит да идентифицира лицата и техните местоположения.

Това съобщил Интао Ю бивш главен инженер на компанията майка на TikTok, ByteDance, предаде "Гардиън". В съдебно дело за неправомерно уволнение, заведено от Ю пред калифорнийски съд, се твърди още, че базираната в Пекин ByteDance поддържа "заден канал" за достъп на ККП до данните на потребители в САЩ.

Ю настоява, че членовете на ККП могат да преглеждат всички данни, събирани от компанията. Той добавя, че докато е бил ръководител във фирмата, между август 2017 г. и ноември 2018 г., TikTok е съхранявал всички директни съобщения между потребителите, хронологията на търсенията им и съдържанието, гледано от ползвателите на платформата. 

Главният изпълнителен директор на TikTok, Шоу Дзъ Чу, се яви на изслушване в Конгреса на САЩ през март 2023 г. и отрече ККП да е имала достъп до данните на потребители от САЩ.

"Позволете ми да заявя това недвусмислено: ByteDance не е агент на Китай или на друга страна", обяви той. 

Адвокатът на Ю, Чарлз Юнг, каза пред "Уолстрийт джърнъл", че клиентът му е решил да говори заради показанията на Чу.

Говорител на ByteDance категорично отрече твърденията на Ю.

"Ние планираме да се противопоставим активно на това, което смятаме за неоснователни внушения и твърдения в тази жалба. Г-н Ю работи за ByteDance Inc. за по-малко от година и работата му приключи през юли 2018 г. По време на краткото си време в компанията той работи върху приложение, наречено Flipagram, което беше спряно преди години по бизнес причини", каза говорителят.

TikTok е подложен на натиск от множество правителства заради съмненията, че потребителските данни са изкъсо следени от ККП. Администрацията на Байдън поиска китайските собственици на платформата да продадат TikTok, ако не искат социалната мрежда да бъде забранена в САЩ.

Миналия месец Монтата стана първият американски щат, блокирал достъпа до TikTok.