Както рано тази сутрин Делян Пеевски обеща в кулоарите на парламента, ДПС публикува на сайта си проект за изменения в Конституцията. Въпросният проект бе представен миналата година в парламента, но до обсъждането му така и не се стигна. А както стана ясно днес от думите на депутата от Движението Йордан Цонев, основен автор на текстовете бил самият Пеевски.

И така, какви са основните положения в "конституцията на Пеевски?"

1. Разделяне на Висшия съдебен съвет (ВСС) на два висши съвета - на съдиите и на прокурорите, които да се състоят от по 13 души.

2. Членовете от квотата на парламента в двата съвета да се избират с мнозинство от 2/3.

3. Сегашните членове по право във ВСС - главният прокурор, председателите на ВАС и ВКС и министърът на правосъдието, да не участват в новите два съвета.

4. Да се премахне правомощието на обвинител №1 по чл. 126, ал. 2 от Конституцията, което предвижда осъществяването на надзора за законност.

"Това означава, че занапред главният прокурор няма да може да се произнася върху конкретни прокурорски актове и най-важното – слага се край на пирамидалната структура на прокуратурата, която бе критикувана от европейските институции.

Отмяната на това правомощие премахва и възможността обвинител №1 да се произнася по прекратени преди години дела, ако актът на прекратяване не е бил обжалван пред съда", мотивират се от ДПС.

Остава второто правомощие на главния прокурор по чл. 126, ал. 2. То предвижда да се осъществява методическо ръководство върху дейността на всички прокурори, като целта е еднаквото прилагане на закона.

5. Уреждане на въпроса с индивидуалната конституционна жалба.

6. Премахване на изискването за липса на двойно гражданство на министри и депутати.

7. Членовете на Конституционния съд също да се избират с мнозинство от 2/3.

ДПС представи промените в Конституцията първо в Брюксел, където на 1 февруари 2022 г. лидерът на Движението Мустафа Карадайъ проведе серия срещи в централата на АЛДЕ. Поправките в Конституцията бяха представени на Хуан Фернандо Лопез Агилар, председател на Комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE), на Адриан Васкез Лазара, евродепутат, председател на Комисията по правни въпроси на ЕП, на Стефан Сежурне, председател на група „Обнови Европа“ и на Софи ин‘т Велд, евродепутат, председател на Група за наблюдение на демокрацията, правовата държава и основните права към Комисия LIBE в ЕП, припомнят от Движението. Проектът получи одобрението на Вера Юрова, зам.-председател на Европейската комисия по ценности и прозрачност, на която също бе представен. Бе изпратен и на посланиците на всички страни-членки на ЕС, в посолствата на балканските страни и на страните членки на НАТО.

От ДПС смятат, че този проект трябва да е основата на готвената от 49-ото Народно събрание (засега само на думи) конституционна реформа.