Разговорите за конституционно мнозинство няма да се ограничат само до ДПС. Ще се търси подкрепата и на всички останали парламентарни сили.

Такава заявка даде днес депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев в интервю за Нова тв.

Коментарът на Мирчев бе по повод изявеното желание на "Възраждане" именно те да са участник в разговорите за конституционно мнозинство. Още вчера лидерът на партията Костадин Костадинов заяви от парламентарната трибуна, че е по-логично да се търси разговор с тях, защото те са трета сила в парламента и имат повече депутати от ДПС, с които към момента разговарят от "Продължаваме промяната - Демократична България".

Днес Костатинов повтори предложението си пред бТВ.

"Ние можем да разговаряме с абсолютно всички партии. Забелязвам, че идеите на "Продължаваме промяната" - "Демократична България" за промени в конституцията са като нашите, които имаме от доста време. По-логично е те да говорят с третата политическа сила, която е "Възраждане", а не с четвъртата - ДПС. Вчера им казахме да избират кой вариант предпочитат и 3 минути по-късно по-късно Христо Иванов беше в стаята на ДПС" .

Това заяви Костадинов.

"Ако някой е шокиран от разговора с ДПС, ще продължа - трябва да разговаряме и с БСП, и с "Възраждане", и с "Има такъв народ" - посочи Мирчев по повод критиките, че се говори само с Движението и то с ексклузивното участие на най-големия враг на "Демократична България" - Делян Пеевски. "Дори и от "Възраждане" имат едни моменти, в които правят полезни за обществото неща", посочи още депутатът от квотата на ДБ, давайки пример за подкрепата на партията за машинния вот.

"Не сме изпрали нито Пеевски, нито имаме намерение да перем когото и да е. През годините сме казвали, че ще говорим с всички за съдебната реформа", посочи още Мирчев. По думите му, когато ГЕРБ и ПП-ДБ отидоха преди седмица в стаята на ДПС в парламента за разговор, от обединението не са знаели, че там ще е и санкционираният по "Магнитски" депутат. "Имахме среща с ДПС", каза Мирчев.

"Разговаряме с ДПС единствено за конституционната реформа" - даде отново заявка той.

И подчерта по повод липсата на мнозинство в парламента:

"Ние сме си същите, с акциите пред хотел "Берлин", пред къщата на Пеевски в Горна баня.

Ако някой си мисли, че като влезем в Народното събрание, ни чакат 72 девици с напъпили гърди и отворени обятия - не. Ние не сме наивници. В  момента, в който не се получи, ще излезем на площада, ще погледнем хората в очите и ще им кажем: "Опитахме, но не се получи"."

Мирчев посочи още, че какви изменения ще има в Конституцията, ще се реши в рамките на обсъждане с всички политически сили и няма да се стъпи на проекта на ДПС, който оттам публикуваха отново вчера.

"Всеки да даде идеите си. От ДБ също имаме проект" - посочи депутатът (Факт, той бе представен преди години, б.р.)

"Какво иска ДПС, срещу какво го прави?" - бе попитан.

"Нека те да отговарят защо го правят. Осъзнаваме напълно, че щетата за нас може да бъде много голяма", отвърна Мирчев.

По въпроса с искания от Иван Гешев имунитет на Бойко Борисов за "Барселонагейт" Мирчев посочи, че в деловодството са внесени 600 страници, с които още не се е запознал.