Правосъдният министър Атанас Славов заяви, че предпочита да се съберат 180 депутати в подкрепа на промените в Конституцията и те да минат. по т.нар. бърза писта. Пред БНТ той заяви, че ако няма някакви добри резултати в неговата сфера в рамките на половин година, той може да преосмисли участието си в правителството. Славов е единственият политически представител на "Демократична България" в кабинета и се включи в него в последния момент.

"Има очакване, че правосъдието ще бъде правосъдие, няма да е политизирано и зависимо. Трябва да се гарантира самоупрваление и независимост на съдиите и отчетност на прокуратурата".

С тези думи Славов описа какво трябва да представляват промените на Конституцията. Той призна, че има два подхода - изобщо да няма главен прокурор или да има, но да бъде изпълнен с ново съдържанив в посока отчетност. Славов заяви, че по-умереният подход му се струва по-приложим, но ако се събере мнозинство за по-радикалния би го подкрепил.

"Когато следствието е по-автономно, това размества балансите. Най-важно е съдът да е незаивисим. Ако имаме независим съд дефицитите на прокуратурата ще бъдат поправени. Съдът от трите органа е в най-висока степен независим. Разбира се има много какво да се работи. Но е доказвал, че в ключови моменти защитава гражданите, не допуска злоупотреби с власт", каза още Славов.

Той коментира и избирането на Делян Пеевски за член на комисията за промени в Конституцията.

"Години наред сме се противопоставяли на г-н Пеевски. Но в парламента, когато се избират членове на комисии, има гласуване. Моята формация не гласува за г-н Пеевски. Каква роля ще има, не мога да кажа", коментира Славов.

И допълни:

"Целта е важна - България да е правова държава. По необходимост се налага да работим и с ДПС, и ГЕРБ и другите формации. Ако се стигне до някакъв неприемлив компромис, например с конституционните промени, аз ще съм един от първите министри, който ще си подаде оставката".

По отношение на искането на главния прокурор Иван Гешев да дойде в парламента, за да изнесе данни за корупция по високите етажи на властта на закрито заседание, Славов изтъкна, че той няколко пъти е идвал в парламента. Но:

"Обикновено той е отговарял, че няма разрешение да коментира. Сега виждам желание да влезе в конкретика. Вероятно това е идеята, за корупция по висшите етажи на влатста. Интересно кое е обърна тактиката, че изведнъж иска да споделя с парламента."

За вчерашното 14-часово заседание на ВСС по искането за оставка на Гешев, което той председателстваше, Славов обясни, че е се постарал да има обективен процес, без съмнения и особено по отношение на това Гешев да може да се защити.

"Когато членове на ВСС говорят за натиск значи става въпрос за много сериозен проблем в системата.  Главният прокурор с тези функции, които има, действа смразяващо вътре в системата. Хората не смеят да излизат. Но сега, когато видяха, че могат да се разплетат всички форми на зависимости, се надявам все повече български магистрати да излизат напред, да искат промяната да се случи отвътре", каза още Славов.