ДПС е харесало идеята за премахване изобщо на фигурата на главния прокурор, която е била лансирана от "Продължаваме промяната-Демократична България".

Това обяви "конституционалист номер едно" на партията Делян Пеевски, който зачести с изказванията си пред журналистите в парламента тези дни. И днес в парламента продължиха различни разговори за измененията в основния закон, в т.ч. между Движението и "Демократична България", с участието на новия министър на правосъдието Атанас Славов. Вчера ДПС публикува на сайта си своя проект за изменения в Конституцията, раздаден иначе миналата година на парламентарно представените партии, но без резултат. В него ВСС се разделя на два съвета, а правомощията на обвинител номер едно се ограничават с различни способи. 

"Публикувахме на сайта нашите предложения, те са доста остарели, защото бяха писани преди година и половина. Видяхте, че приехме механизма за контрол на главния прокурор и също така обсъждахме с г-н (Христо) Иванов да премахнем фигурата на главния прокурор като цяло - да я няма в новата Конституция", посочи Пеевски след срещата днес, визирайки навярно измененията в основния закон, а не написването на нов такъв.

Това било базата, чакали се "техните предложения", но какво ще излезе накрая - трябвало първо да започне работа комисията по конституционните въпроси, посочи още Пеевски. На въпрос защо трябва да се премахне фигурата на Главния, Пеевски попита журналистите:

"Вие не смятате ли, че тази фигура тежи на обществото? Това предложение дойде от тях (ПП-ДБ), ние ще мислим, но по-скоро сме съгласни."

От това изказване обаче стана ясно, че в ПП и ДБ също сериозно обмислят заличаването на института "главен прокурор" - идея, лансирана от партньорската им организация "Правосъдие за всеки", която не присъстваше в представения през 2021 г. проект на ДБ за изменения в Конституцията.

"Има гласове, има идеи въобще да се заличи институтът "главен прокурор", има и други възможности. Общото, което обединява позициите е, че настоящият институт на главния прокурор, който съдържа в себе си фактически безконтролна власт, ще бъде изцяло променен и той няма да продължи да съществува ", коментира малко по-късно Надежда Йорданова (ПП-ДБ), с което на практика затвърди, че се върви в посока елиминирането на фигурата на обвинител номер едно.

И Пеевски, и Надежда Йорданова дадоха да се разбере, че няма базисен проект, изготвен от една или друга партия, върху който ще стъпят конституционните изменения. Пеевски посочи това, защото видял некоректни интерпретации - че от ДПС настоват техните изменения да са в основата на реформата.

"Не се договаряме за нищо, обсъждаме идеи. Колегите от БСП също казаха, че имат идеи, ГЕРБ също. Най-добрият вариант е да има общ законопроект", заяви и Йорданова.

"Разговорите в момента вървят, не може всяка неформална среща да приключва с резултат. Аз говоря с всички. Защо като говоря с колегите от "Има такъв народ" или БСП, няма такава реакция", попита още бившата министърка на правосъдието относно интереса към разговорите с ДПС.

От думите на правосъдния министър Атанас Славов обаче се разбра, че разговорите с левицата вървят трудно. Защото предшественикът му Крум Зарков вече не е депутат (Зарков е и вътрешна опозиция на Нинова и е поставен в изолация от "Позитано" 20), а Явор Божанков, другият юрист, бе изключен от групата на БСП в миналия парламент заради несъгласие с редица политики на Столетницата.

Спорно е обаче дали една таква промяна не изисква Велико народно събрание след тълкуване на Конституционния съд от 2003 г. по въпросите на формата на държавното управление, включвайки в него и института на главния прокурор.

За този сценарий говори в свой фейсбук пост и вече бившия министър на правосъдието Крум Зарков.