Ако не бяхме избрали този кабинет, щяхме сега да се готвим за избори, да се чудим как ще организираме бюджет, как ще гарантираме пенсии, заплати. Това заяви премиерът Николай Денков в ефира на БНР днес. И обеща, че ще се запазят всички социални плащания в бюджета, предложен от ПП, без дефицитът да минава 3%.

"Министър Василев ме увери, че има средства за увеличение на пенсиите с 12% от 1 юли. Допълнително ще има някои плащания, които са свързани с нови политики, и въпреки това дефицитът ще бъде в рамките на до 3%", обяви той.

Бюджетът ще осигури капиталови разходи по региони, ще бъдат създадени и два нови фонда - спортен и културен.

"Има политики, които ще задвижим веднага, но нека министрите да проведат първо разговорите за това с финансовия министър", добави министър-председателят.

На критиките към състава на кабинета, той отговори така:

"Има политически сили като "Възраждане", които действат на принципа "колкото по-зле за България, толкова по-добре за ръководството ни" с цел да си повишат резултата. Това са министри, които аз съм предложил, гласувани са от парламента, така че това са министрите на България, а не на нечие посолство."

Денков защити и връщането на Румен Спецов като шеф на НАП:

"Предишният път Спецов успя да осигури 7 милиарда лева повече от планираното в бюджета. Сега отново очакваме да затегне контрола, да спре течовете и да увеличи приходите в хазната. Именно затова атаките към него от различни бизнес интереси ще продължават."

Премиерът отново повтори тезата, че служебният кабинет направил "откровен опит за саботаж" като освободил всички заместник-министри - въпреки че те това е нормална практика, тъй като те се назначават от министър-председателя. А и нищо не го спира да ги назначи отново - което и той самият призна. Според него по подразбиране зам.-министрите на служебния кабинет не са политически назначения.

"За да бъде назначен определен заместник-министър трябва да се предложи от министъра и ние с Мария Габриел да го одобрим. Търсим стабилност на екипите", подчерта премиерът.