Представтели на втория ешелон на администрацията продължават да напускат постовете си - действия, които премиерът Николай Денков определи като "саботаж".

След като в деня, в който новият кабинет бе избран стана ясно, че повечето зам.-министри са освободени, днес вълната от оставки продължи с областните управители. Мотивите, които някои от тях са посочили, са чисто политически - несъгласие с политиката на новия кабинет.

Поведението на петимата областни може да се разглежда като продължение на демонстрираната от президента Румен Радев неприязън към новия кабинет.

Основни политически съюзници на президента по тази линия са БСП и "Възраждане".

Единият от напускащите  е областният управител на Пловдив Ангел Стоев, който в заявление до Министерския съвет изложи и мотивите за действието си.

Той посочва, че е бил поканен от служебното правителство да поема поста. Стоев се е съгласил да стане областен управител на Пловдив, за да помогне на България да премине успешно през труден период на политическа криза.

"С назначаването на редовно правителство считам своя дълг към родината за изпълнен, За да дам възможност да бъде назначен човек, който има необходимите умения и е готов да следва политиката на партиите, които са ви назначили, заявявам желанието си, в съответствие с чл. 29, ал. 3 от Закон за администрацията, да бъда освободен от заеманата длъжност възможно най-бързо", посочва Стоев.

Другите четирима областни управители, подали оставка, са на Пазарджик, Видин, Монтана и Ямбол.

Областният управител на Пазарджик Трендафил Величков поиска още на първото за тази седмица заседание на Министерски съвет да бъде внесена и приета оставката му.

"Не считам, че политическите ми разбирания, идеологията, каузите, в които вярвам, и за които работя, както и моралът ми, имат нещо общо с вашите и тези на политическите партии, които представлявате! Нещо повече - диаметрално противоположни са", пише в мотивите си Трендафил Величков.

Областният управител на Видин Огнян Асенов заяви, че в мандата на служебния кабинет, изпълнявал отговорно и добросъвестно задълженията си в интерес на гражданите. Той изрази надежда, че следващият областен управител ще работи за просперитета на Видинска област, съблюдавайки законите на страната, при зачитане на реда и нормите на правовата държава.

Областният управител на Монтана Валери Димитров пък посочи, че причините за напускането му са лични. Зам.-областният управител Кирил Делев също напуска поста си със същите мотиви.

От правителството коментираха, че при тях постъпват заявления за напускане на областни управители и заместник областни управители от цялата страна.

"Акцията е безпрецедентна и поставя на изпитание изпълнението на законовите задължения на изпълнителната власт.

Областните управители имат широкоспектърни функции, с които защитават обществения интерес. Те имат ангажимент да координират регионалното развитие от името на правителството, да упражняват контрол върху работата на териториалните структури на централната власт, да следят за законосъобразността в дейностите на местната власт и др.

Постъпилите заявления за напускане ще бъдат разгледани поетапно. Министерският съвет ще вземе решение във връзка с всяко едно от тях своевременно, като дотогава всички областни управители и заместник областни управители са длъжни да изпълняват функциите си".

Това се казва в становището на кабинета.

По-късно се разбра, че има още оставки на областни управители и вълната от напускащи става все по-масова. Оставки подадоха още областните на управители на Софийска област, Хасково, Добрич. Варна, Ловеч, Габрово, Смолян, Велико Търново, Търговище, Разград, Плевен, Русе, Благоевград, Силистра, Враца, Бургас.

В крайна сметка стана ясно, че днес всички областни управители са подали оставки.