Докато Висшият съдебен съвет се занимава с главния прокурор Иван Гешев, неговото изказване за "политическия боклук" и освобождаването му, държавното обвинение се активизира и по едно друго "замразено" разследване  - "Турски поток" (наричан "Балкански" от Бойко Борисов).

"Софийска апелативна прокуратура отмени постановление за отказ от образуване на досъдебно производство за нарушения при строителство на газопровод „Турски поток“, гласи официалното съобщение.

Постъпили са материали за строежа на газопровода, се уточнява още. Отменя се актът на Софийската градска прокуратура за отказ за образуване на досъдебно производство. Аргументите за това най-ново решение е, че "крайният извод на първоинстанционната прокуратура е прибърза и неправилен".

Малко преди официално  да предаде властта преди година, правителството на Кирил Петков съобщи за установени сериозни нарушения при проверката на газопровода "Турски поток", която бе възложена два месеца по-рано.

Посочваха се нарушения на екологичното и трудовото законодателство, при възлагането и провеждането на обществени поръчки, при финансирането на дейности и други.

"Балкански поток" е любимият на Бойко Борисов като премиер газов проект, за който бяха похарчени 3 млрд. лева. Газопроводът на практика обслужва изцяло руските енергийни интереси.  Срещу сериозната си инвестиция България само събира транзитни такси. Инвестицията ще се изплаща дълги години. 

Ето и цялото съобщение:

Софийска апелативна прокуратура отмени постановление за отказ от образуване на досъдебно производство за нарушения при строителство на газопровод „Турски поток“

В Софийска апелативна прокуратура са постъпили материали по преписка, образувана по сигнал за закононарушения от длъжностни лица във връзка със строежа на газопровода „Турски поток“ на територията на Република България, за осъществяване на проверка за законосъобразност.

Надзорната прокуратура е извършила служебен контрол на прокурорския акт на Софийска градска прокуратура за отказ от образуване на досъдебно производство.

С постановление на Софийска апелативна прокуратура той е отменен, доколкото е констатирано, че крайният извод на първоинстанционната прокуратура е прибързан и неправилен. Посочени са установените от Агенцията за държавна финансова инспекция конкретни нарушения на Закона за обществените поръчки.

Дадени са мотивирани указания относно прилагането на материалния и процесуалния закон.