Общо 535 500 000 евро заеми от 7 банки е изтеглило държавното дружество "Булгартрансгаз" за строежа на втората тръба на "Турски поток", която минава през България и бившите управляващи от ГЕРБ предпочитаха на наричат "Балкански поток". Общо направените разходи за "разширение на българската газопреносна мрежа", както се води проектът по документи, до момента са в размер на 2 504 661 575 лв. 

Парите са за строителя - саудитският консорциум "Аркад", спечелил драматично развила се обществена поръчка, който постфактум присъедини руски подизпълнители. 

Банките, кредитирали "Булгартрансгаз" за "Турски поток" през България, са държавната Българска банка за развитие, заедно с Международната инвестиционна банка, "Уникредит Булбанк", ДСК, "Райфайзенбанк", "Юробанк", Международната банка за икономическо сътрудничество. Някои от трезорите са отпускали заем по два пъти - общо изтеглените заеми са 10. Това показва справка на служебния министър Андрей Живков, който бе питан по темата в рамките на писмения парламентарен контрол от депутата от "Демократична България" Мартин Димитров. 

Най-големи като размер за кредитите от "Уникредит" - два за общо 150 000 000 евро, и от ББР - два за общо 142 000 000 евро., става ясно от справката. Прави впечатление, че държавният трезор е отпуснал финансиране на фиксирана и по-висока от повечето търговски банки лифва - 2,75 % за заема от 112 млн. евро. и 2,50% за този от 30,5 млн. евро. Лихвата към Международната банка за икономическо сътрудничество върху отпуснатите 40 млн. евро е варираща - от 2,50 до 3,49 на сто на годишна база. Лихвите, предложени от "Уникредит" - която всъщност номинално е най-големият кредитор на държавната фирма, са под 2%, показват още данните.

Общата средна лихва по всички заеми е в размер на 2,44%.

Подобна публична информация как се плаща мегапроектът, свързан с "Газпром", излиза за първи път. По времето на ГЕРБ конкретика се спестяваше. През февруари бившата министърка Теменужка Петкова обяви, че финансирането не е "от държавата", но сега се оказва, че в частта, финансирана чрез банкови заеми, присъства и държабната ББР. 

Обезпеченията по кредитите пък са в щатски долари. Предположението тук е, че са заложени приходи от такси, които заявителят на капацитета на "Турски поток" през България - руският гигант "Газпром", плаща тако транзитни такси. Конкретика в отговора на министъра обаче липсва, ясно е само, че явно не за даложени активи от проекта - поне за тази банкова част от финансирането му. 

Описаните дотук данни са без да се смята инвестицията в двете компресорни станции по трасето на газопровода - "Нова провадия" и "Расово".

И отново: сметките са сбъркани, тръбата няма да се изплати за 10 години

Служебният кабинет отново оспорва разчетите на "Булгартрансгаз", че инвестицията в "Турски поток" през България ще се изплати от транзит на газ към Сърбия в рамките на 10 години и половина. Според министерството разчетите на предишната власт са "силно преувеличени".

"По наша преценка направеният анализ и финансов модел на дружеството е силно незадоволителен", казва Андрей Живков, който още в началото на мандата си предупреди, че родната енергетика е силно задлъжняла, а основната причина е именно тръбата от "Турски поток". 

 
Сбъркани, според министерството, са и разчетите за доходността, и тези за разходи и стойност на капитала, а се очаква и повишение на лихвите, които няма да бъдат фиксирани.  По-реалистична прогноза е инвестицията да се възвърне в рамките на над 15 години и това е "оптимистичният вариант" (което поставя под въпрос рентабилността на проекта, както и предполагаемата печалба от 9 млн. лв. за 20-годишен период, предвиждата по времето на ГЕРБ - б.р.).
 
Причините за последното - очакванията са за спад на потреблението на природен газ в следващите 7-8 години в Европа, както и бързото развитие на водородни източници на енергия и фотоволтаици. 
 
Прогнозните приходи от т.нар. "разширение на газопреносната мрежа" за 2021 и 2022 г. според министерството са съответно 215 085 000 лв. и 382 282 000 лв., става ясно още от отговора. 

Аванс от "Газпром" за "Булгартрансгаз"

Преди няколко дни от "Булгартрансгаз" се похвалиха, че е  сключена сделка с руския гигант "Газпром". Съобщението на сайта на оператора се появи вчера и подробностите около сделката са малко. 

За какво става дума? "Булгартрансгаз" предлага на всички свои клиенти да платят авансово определен брой вноски по своите вече резервирани за напред капацитети на пренос, в замяна на отстъпка от тези такси. Съвсем закономерно единствената компания, която се отзовава, е "Газпром" (защото е компанията, резервирала почти целия капацитет на тръбата за години напред - б.р.). Така руската фирма се съгласява да преведе на "Булгартрансгаз" предсрочно сумите за следващите две години, а БТГ предлага дисконтова отстъпка от тях в размер на 2,7% - или 21 млн. лв. печалба за "Газпром".

Логиката зад действията на държавното дружество е пестене на пари. С предварително получените пари от "Газпром" БТГ ще изплати предсрочно част от задълженията си към консорциума, който построи "Турски поток" у нас - "Аркад", както и такива към различни банки. Така компанията ще спести плащането на лихви, които са доста големи, ставаше ясно от обясненията на българското държавно дружество. По разчети - става дума за сумата от 106 млн. лв.

 
Припомняме, че заради открити от КЕВР нарушения по договорите, свързани с "Турски поток" и не само, служебният министър Андрей Живков поиска от Българския енергиен холдинг да смени мениджърския състав на дъщерното си дружество "Булгартрансгаз". Само че това вече месец не само не се случва, а бе предприета смята на Успавителния съвет на БЕХ, като това е част от мотива. Директорът на холдинга - бившият депутат от ГЕРБ Валентин Николов, който бе назначен в края на мандата на ГЕРБ с конкурс, около който имаше спорни моменти, обжалва уволнението.
 
Вписването на новото ръководство е блокирано, а Николов и останалите от БЕХ пък дори видяха риск от фалит на енергетиката задари акцията на Живков - нямало кой да подпише плащания по заем на БЕХ, чийто падеж е на 2 август 2021 г.  Въпреки че ако имаше вписано ново ръководство и нямаше обжалване, плащане можеше да бъде наредено. В крайна сметка то бе извършено - по думите на Николов, в срок от самия него, като и от енергийното министерство припомниха, че това е и негово задължение, щом още е на поста си.