Бившият вече главен прокурор Иван Гешев е подал оставка като обвинител, намеквайки, че се впуска в политическото поприще.

Това Гешев направи с изявление в новосъздаден персонален YouTube канал, след като вече няма възможноост да се изяви пред нацията в обръщение по обществената БНТ, каквото намерение имаше допреди седмица - преди Висшият съдебен съвет да го освободи.

Самият Гешев, който бе подал молба за възстановяване като обвинител във Върховната касационна прокуратура, днес заявява в канала си:

"Днес говоря за последно като магистрат. Подадох оставка като прокурор."

Направил го със съзнанието, че никоя прокуратура не можела да се справи с корупцията и кражбите, когато те са се превърнали в държавна политика.

След което дава политическа заявка (което не е никаква изненада, такива дава отдавна):

"Затова днес говоря на българите както обещах, с ясното съзнание, че политическите проблеми се решават с политически средства.

Днес ви обещавам едно - да продължа битката за истината и справедливостта в нашето Отечество.

Няма да ви предам, няма да ви излъжа. Бог да пази България".

Преди тази своеобразна "поанта", Гешев дълго говори за "дълбоката държава", "силите на мрака", разбира се - заветите на Левски, както и какъв страшен борец бил срещу корупцията, колко много дела от обществен интерес разследвал. Нищо че от години е обвиняван в точно обратното - че държи такива дела "на трупчета".

През последните месеци прокуратурата била "подложена на безпрецедентен натиск и грубо незаконно вмешателство в работата на съдебната система, за да се овладее и този последен защитник на народа и да се използва за репресии", твърди Гешев, като не става ясно защо личното му отстраняване от поста главен прокурор трябва да се отнася и до цялата прокуратура, и до съдебната система изобщо. "Графикът на дълбоката държава и задкулисието трябва да бъде спазен с цената на всичко" - твърди още вече бившият Главен.

Гешев твърди още, че имало опит за "блокиране на работата ни по ключови и особено чувствителни за държавата дела".

"Силите на мрака, както аз ги наричам, предприеха поредица от действия, характерни за авторитарните и мафиотски режими" - заявява още, като не е много ясно какво конкретно визира. 

Бившият обвинител номер едно заявява и, че "последователната борба на прокуратурата срещу престъпни олигарси и срещу крадливи партийни лидери" довела до "безпрецедентно обединение на висши политици, мафия и сенчест бизнес". Не споменава каква е тази последователна борба, от която обществото не е видяло видими резултати, нито кого визиира под "висши политици, мафия и сенчест бизнес".

"Техният панически страх бе породен от моята и на прокуратурата решителност" - самоизтъкна се вече бившият Главен, чиято "решителност" по определени дела, както стана ясно, винаги е била под въпрос.

Искали да откраднат "народните пари" и затова направили закони лично за него под прикритието на европейски стандарти. С това целели и да се прекрати "дългогодишната" работа на прокуратурата "по ключови дела с висок обществен интерес", продължи в същия дух Гешев, без да споменава делото "Колеви", което датира много преди неговото назначаване като главен прокурор и с което европейските ни партньори поискаха ефективен механизъм за отзоваване на обвинител номер едно.