Официално, подписаният от президента Румен Радев в края на миналата седмица указ за освобождаването на Иван Гешев като главен прокурор вече е в Държавен вестник.

Указ № 95 бе обнародван в днешния редовен брой.

Висшият съдебен съвет отстрани Гешев на 12 юни, понеделник  - с 16 гласа "за" и 4 "против". 

Предложението до Радев бе внесено на следващия ден в деловодството на администрацията на президента. Текстът, гласуван от ВСС, гласеше "да се изпрати незабавно". Хипотетично можеше държавният глава да забави подписването, тъй като нямаше срок, в който трябва да го направи, или дори да го върне (което може да направи само веднъж). Президентът обаче подписа указа на 15 юни, четвъртък.

Това изненада мнозина, тъй като близки до държавния глава даваха заявки, че той може да изчака до произнасянето на Конституционния съд, сезиран от Гешев, за това легитимен ли е този ВСС, че да го отстранява. 

Днес президентът обясни защо не е изчакал решението на Конституционния съд преди да издаде указа за освобождаването на Иван Гешев от поста.

"Във време на политически катаклизми да се придържаме стриктно към Конституцията и законите. Аз това и направих. Вие колко предлагате да чакаме - месец, година? Сезирането на КС все още не е допуснато до разглеждане, не е ясно кога ще бъде допуснато, няма и срок. Има аналогично решение по отношение изтеклия мандат на Инспектората към ВСС. Там решението е много ясно - изтеклият мандат не ограничава правомощията", заяви държавният глава.

Формално Гешев "падна жертва" заради думите си "политически боклук" по адрес на партиите в парламента, искащи оставката му, като мнозинството във ВСС прие, че тези думи уронват престижа на съдебната власт. Това мнозинство пък стана възможно след измененията в Наказателно-процесуалния кодекс, с които се изменяше и Законът за съдебната власт, внесени от бившия министър на правосъдието Крум Зарков. С тези изменения бе намален изискуемият брой членове на Пленума на ВСС за отстраняване на обвинител № 1 от 17 гласа (квалифицирано мнозинство) на 13 (обикновено). 

В последствие Прокурорската колегия на ВСС без много обсъждане избра за и.д. главен прокурор заместникът на Гешев - шефът на националното следствие Борислав Сарафов, което предизвика нови брожения - както по отношение на личността на довчерашната дясна ръка на Главния, обърнал се срещу него, така и по отношение на личността му.

Междувременно Гешев подаде молба за възстановяване като прокурор във Върховната касационна прокуратура. Вчера обаче, оказа се, е размислил. С видеообръщение в създаден за него YouTube профил и с видима аранжировка, той обяви, че напуска прокуратурата и даде заявка, че се впуска в политиката.