Европейската комисия предложи днес бюджетът на ЕС да бъде преразгледан и страните членки да осигурят допълнителни 66 милиарда евро.

Новината бе обявена от председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Многогодишната финансова рамка (МВФ) за периода 2021-2027 г. трябва да бъде преразгледана по три причини – посрещане на нуждите на Украйна, управление на миграцията и съхраняване на конкурентоспособността на ЕС в икономиката.

• Предвижда се в следващите 4 години за Украйна да бъдат предназначен финансов резерв в размер на 50 милиарда евро. Средствата ще бъдат осигурявани и безвъзмездно, и под формата на заеми.

„Тези разходи не са залегнали в бюджета при неговото изготвяне. Далеч сме от условията, при които бе договорен многогодишният бюджет на ЕС до 2027 г.”, изтъкна Фон дер Лайен.

По думите й вече се е наложило ЕК да пренасочи суми от средствата за сближаване, за да ги предостави в помощ на държавите, които посрещнаха украинските бежанци. Досега Украйна получи 30 милиарда евро помощ, припомни Фон дер Лайен.

• Тя поиска и осигуряване на 15 милиарда евро за охраната на външните граници на ЕС и за държавите, откъдето идват мигрантите.

• Отделно 10 милиарда евро трябва да бъдат предоставени за развитието на модерни технологии, най-вече „дълбоки технологии“, чисти технологии и биотехнологии.

“Някои водещи технологии не трябва да служат за разгръщане на военните способности на някои чужди страни”, каза Фон дер Лайен.

Ще бъде създадена STEP - Strategic Technologies for Europe Platform, или Платформа от стратегически технологии за Европа.

От думите на Урсула фон дер Лайен не стана съвсем ясно защо тя споменава сумата от 66 милиарда евро при положение, че парите по трите обявени от нея направления възлизат общо на 75 милиарда. Най-вероятно останалите 9 милиарда няма да дойдат от страните членки.

Бюджетът на ЕС възлиза на рекордните 1,074 трилиона евро. Към него се добавя и Фондът „ЕС от следващо поколение“ за възстановяване от пандемията от коронавирус в размер на 750 милиарда евро.

Същевременно Комисията предложи да бъдат предприети оценки за устойчивостта на веригите за доставки в ЕС, включително на енергия; на физическата и цифровата инфраструктура; на опасностите от "изтичане на технологии"; за заплахите от икономически зависимости или икономическо изнудване.

Очаква се въпросът да бъде обсъден на срещата на върха на ЕС на 29 и 30 юни в Брюксел.

ЕК предлага начин за оценка на заплахите за европейската икономика. Според Брюксел е необходимо тази оценка да бъде постоянна и да се извършва съвместно от държавите членки и представители на Комисията. Предвижда се да бъде изготвен списък с ключови за икономическата сигурност технологии, както и да бъде преразгледано законодателството за оценка на чуждестранните инвестиции.

Необходимо целенасочено осигуряване на средства за развитие на технологии с двойна употреба, както и да бъдат прилагани по-добре забраните за износ на подобни технологии. Макар в документа да не са назовани страни, наблюдателите са единодушни, че става дума предимно за Китай.