Омбудсманът Диана Ковачева внесе отново до председателя на Народното събрание Росен Желязков и членовете на Комисията по образованието и науката законодателно предложение, в което настоява да се предостави втори шанс на зрелостниците при оценка, която не ги удовлетворява на матурата - вход за висшите учебни заведения, съобщиха от пресцентъра на институцията.

В края на ноември миналата година Ковачева внесе такова предложение в 48-ото Народно събрание, което получи одобрение на първо четене, но не беше прието окончателно. 

Поводът за искането са постъпващите при омбудсмана все повече жалби и сигнали от родители и зрелостници, според които е неприемливо да няма втори шанс за явяване на държавните зрелостни изпити за повишаване на оценка. Родителите настояват децата им да имат възможност да повишат оценката си от матурата.

Сега те нямат никаква възможност за коригиране. Оценките от изпита на зрелостниците са вход в университетите. В предишната форма на прием - с изпит, кандидат-студентите можеха да се явят отново на изпит във висшето училище на следващата година. 

Ако промяната бъде приета, зрелостниците, които не са получили задоволителна за тях оценка, ще получат възможност еднократно и в рамките на една година след полагането на първата матура да се явят на следваща, насрочена в същото училище. За новата им оценка, ако тя е по-благоприятна, ще се издава удостоверение и ще трябва да бъде призната от избрания университет.

Така завършващите средно образование няма да бъдат ощетени при по-нататъшното им развитие, защото кандидатстването и приемането им във висше училище има голямо значение за тяхното бъдеще, се казва в писмото на омбудсмана.

Сега, ако по време на провеждащата се матура зрелостникът прецени, че не е достатъчно подготвен, той би могъл да се откаже от изпита. Той получава оценка „Слаб“ и така може да се яви повторно на държавен зрелостен изпит на поправителната сесия.