Хаосът в Русия е в полза на Киев, заявиха украински длъжностни лица, предаде Ройтерс. 

Предстои обаче да се види дали президентът Володимир Зеленски и неговата армия ще могат да се възползват от безредието, което наемниците от "Вагнер" създадоха с настъплението си към Москва, коментира агенцията. 

Късно снощи Евгений Пригожин заяви, че спира своя "поход за справедливост“ към Москва, след като постигна споразумение, благодарение на което срещу него и наемниците му няма да бъдат повдигани наказателни обвинения.

"Светът видя, че господарите на Русия не контролират всичко. Всъщност нищо. Само пълен хаос", заяви Зеленски в редовното си вечерно видеообръщение.

Той призова съюзниците на Украйна да използват момента и да ѝ изпратят още оръжия.


 

Бунтът на Пригожин е най-голямото вътрешно предизвикателство пред което Владимир Путин се е изправял през 23-те години начело на държавата, отбелязва Ройтерс. Ситуацията предизвика глобални опасения за сигурността, а Вашингтон и съюзниците му проведоха редица разговори, за да координират действията си. 

"Всеки хаос сред вражеските редици работи в наш интерес", каза вчера и украинският външен министър Дмитро Кулеба.

Путин нарече действията на Пригожин "нож в гърба", но засега няма индикации, че властта на руския президент е застрашена.

Министерството на отбраната, ръководено Сергей Шойгу, който е лоялен съюзник на Путин, запази мълчание.

Кулеба каза, че е прекалено рано да се оценяват последиците за Украйна, но по-късно обсъди контраофанзивата на Киев по телефона с американския държавен секретар Антъни Блинкън. 

Американският Държавен департамент съобщи след разговора между двамата министри, че Вашингтон ще остане "в тясно сътрудничество" с Киев, докато ситуацията се развива. 

Вчера украинската армия заяви, че води настъпление в близост до села около Бахмут. Освен това Киев каза, че силите му са освободили село Красногоровка в Донецка област.

Успехите обаче са постепенни. 

Неотдавна Зеленски призна, че контраофанзивата като цяло "върви по-бавно от желаното".

Олексий Данилов, секретар на украинския Съвет за национална сигурност и отбрана, вчера каза, че към момента не се наблюдава изтегляне на руските части от фронта. "Всички те… остават по местата си. Продължават своята съпротива", посочи Данилов, цитиран от БТА.