Бунтът на Евгений Пригожин започна почти на шега - с изтърканите вече заплахи по адрес на военния министър Сергей Шойгу и генерал Валерий Герасимов.

В навечерието на 24 юни вече никой не се смееше. Шефът на "Вагнер" директно обвини враговете си, че са атакували подло "музиканти" в тила и пое на "поход за справедливостта"... към Москва.

За по-малко от 12 часа войските му бяха превзели повече областни административни центрове, отколкото руската армия в Украйна за близо година и половина. Руските войски и правоохранителни органи в Ростов на Дон и Воронеж почти не оказаха съпротива.

Още по-шокираща бе реакцията на окупираните руснаци - те продължиха деня си постарому. Нов феодал, все същите задължения и битовизми.

Без особено да се напъват, тук-таме с обстрелване на самолети и хеликоптери, здрави момчета със солиден стаж из руските колонии се разходиха до 200 км от столицата на т.нар. втората най-силна армия в света.

На 24 юни обаче тя бе втората най-силна армия в Русия.

Колос на глинени крака. Това е днешната Русия. 

Патриот - предател - патриот

Патриот - предател - патриот. За 24 часа.

Този процес трябва да бъде приет от науката като Цикъл на Пригожин.

Преди началото на "гражданската война" шефът на "Вагнер" бе изключително популярен военачалник, с доказани (поне за обработената руска аудитория) успехи на фронта в Украйна, който се ползваше с благоговението на влиятелни политици и генерали.

С нахлуването в Русия той премина към "тъмната страна". Пригожин бе заклеймен като "коварен" интересчия, решен да умъртви руската държава в преследването на алчните си политически амбиции.

В 20:25 часа българско време Дарт Вейдър преоткри своя вътрешен Анакин Скайуокър и се върна на правия път - към Украйна. 

Докато Русия се тресе, Украйна напредва

Все още не е ясно защо Пригожин реши да спре бунта току пред Москва. Дали действително Александър Лукашенко е велик дипломат? Нима шефът на "Вагнер" е осъзнал, че Москва е твърде костелив орех и е бил принуден да сведе глава пред президента? Или пък е успял под някаква форма да постигне целите на "похода" (които тепърва биха изяснили)?

Ще трябва да почакаме, за да намерим отговорите на тези въпроси. Но в рамките на еднодневния бунт украинците успяха да напреднат в множество направления. 

Западният бряг на канала Северски Донец – Донбас е напълно "прочистен" от руснаци и така в най-скоро време защитниците ще могат да се фокусират върху освобождаването на Бахмут. 

Крим все още е далече. Зеленски призна, че контраофанзивата протича по-бавно от очакваното. Но непосилната лекота на Путиновия режим със сигурност окрилява украинските войници. И им вдъхва надежда, че съвсем скоро ще извоюват нов Ден на победата.

Загубеняци на седмицата

Традиционно в края на "ВОЙНАТА ТАЗИ СЕДМИЦА" раздаваме три медала на най-прославилите се "рашисти" през изминалите седем дни.

"Гражданската война" обаче налага да се проведе извънредно различен формат по награждаване - "Загубеняци на седмицата". И "загубеняците" могат да бъдат само двама - Владимир Путин и Евгений Пригожин. 

В изявленията си на 24 юни лидерите засенчиха всички болни монолози на Владимир Соловьов, Маргарита Симонян или Дмитрий Медведев.

На сутринта Путин определи доскорошния си приятел за "предател", готов да върне Русия в мрачните дни на Гражданската война от 1917 до 1921 г. 12 часа по-късно "виртуално" се здрависа с узурпатора и го изпрати невредим в Беларус. Държавният глава загуби своята аура на неприкосновеност и не бихме могли да изключим вероятността идеята за преврат да се задържа по-често в главите на неколцина от най-близките довереници. 

Пригожин първоначално увери, че "никой няма да се предаде на исканията на президента" и го обвини, че "застава на страната на мръсници". Накрая сключи сделка с Кремъл и позволи на Русия да убие рожбата му - "Вагнер". Множество от най-влиятелните "музиканти" вече го ненавиждат. Бизнесменът бе на крачка от величието, а в обозримото бъдеще ще трябва да дели маса с Лукашенко. От това по-голям кошмар - здраве му кажи.