Американският президент Джо Байдън обяви план за 42 млрд. долара, който да осигури високоскоростен широколентов интернет във всеки дом в САЩ до 2030 г., съобщи Digital Trends.

Според Белия дом това е "историческа инвестиция", най-голямата до момента, като го сравняват с инвестициите на Рузвелт в електричество през 30-те години на миналия век. Тя е част от двупартиен пакет за инфраструктурни подобрения.

"Нека да се съгласим, че в Америка в 21-ви век, високоскоростният интернет не е лукс, а нужда", обяви снощи вицепрезидентката Камала Харис.

Всеки щат ще получи поне 107 млн. долара по проекта, а 19 от тях - над 1 млрд. долара. Най-много получават Тексас, Калифорния, Мизури и Мичиган.

Над 7% от САЩ, или близо 8,5 млн. домакинства нямат достъп до високоскоростен интернет (над 25 мегабита в секунда). Когато го има, това води до създаване на по-добри работни места, по-добра конкурентноспособност и като цяло ръст на икономиката.

Същевременно 5G абонаментите се увеличават във всеки регион в света, като абонатите са надминали за пръв път 1 милиард, сочи ежегодния доклад за мобилността на Ericsson. Прогнозата е огромният ръст да продължи и те да са над 1,5 млрд до края на годината.

В световен мащаб около 240 доставчици на комуникационни услуги предлага комерсиална 5G връзка. Навлизането в Северна Америка доскоро беше най-силно, но истинската звезда в доклада на Ericsson е Индия - там за отрицателно време се събраха над 10 млн. абонати, а до 2028 г. те ще бъдат 57% от мобилните абонаменти в страната.

Над 100 доставчици по света предполагат и фиксиран безжичен достъп - т.е. домашен интернет не по широколентови кабели, а през 5G мрежите.