И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов изпраща до ВСС справка как през 2020 г. не са предприети никакви действия спрямо магистрати, въпреки констатирани "груби закононарушения" в работата им.

От пресцентъра на държавното обвинение става ясно, че се касае за историята, известна като "Осемте джуджета". При нея най-общо баща и син Златанови - собственици на заводите за асансьори "Изамет", водят имотна съдебна битка, но бащата наема Петьо Еврото и Спецпрокуратурата се стоварва върху сина (а накрая и върху него) по брутален начен.

Проверките, които сега Сарафов цитира, са извършени от Инспектората на самата Върховна касационна прокуратура и касаят две досъдебни производства. Инспекторатът на самата Върховна прокуратура установил:

„При връщането на значителни по количество и стойност веществени доказателства са допуснати груби закононарушения, причините за които не могат да бъдат напълно изяснени с инструментариума и формата на настоящата проверка в отдел 06 ВКП, но следва да получат своето адекватно санкциониране“, казва се в изявленито на Сарафов.

Очевидно става въпрос за съдбата на 35 килограма злато, което по думите на Илия Златанов, е било негово.

Малко предистория

Съдбата на въпросното злато така и не стана еднозначно ясна в рамките на разследването, излъчено от Антикорупционен фонд.

Илия Златанов твърдеше, че след като са го отнели от него, то е заминали в джипа на Любена Павлова - тогава Петрова, съпруга на Пепи Еврото.

После обаче прокуратрата направи изненадваща акция в дома на самия Златанов и "откри" златото. Това става, докато той е в чужбина, а дъщеря му твърдеше смущаващи факти за самата "акция" на прокурорите.

Макар, че винаги "острие" на тази история от страна на прокуратурата е друг обвинител Димитър Франтишек Петров, Иван Гешев поиска тогава Антикорупционният фонд да му се извини. Той подигравателно използваше, че не били "Осемте джуджета", а били "Десет малки негърчета".

Преди дни в интервю пред Сашо Диков самата Любена пък твърдеше, че Златанов е опитал да открадне въпросното злато от сина си Явор.

Клуб Z припомня, че по повод "Осемте джуджета" опита да инициира дисциплинарни проверки пред ВСС и Иван Демерджиев, докато бе министър на правосъдието. 

Акцентът в тях бе: как наблюдаващи прокурори са допуснали нотариус в болнично заведение, за да може арестантът Явор Златанов, буквално берейки душа, да подписва документи, с които на практика се разделя с бизнеса си.

Прокурорската колегия на ВСС обаче (междувпрочем, в същия състав, който реализира импийчмънта на Гешев, само че тогава - водена лично от него б.р.) "потопи" замесените.

Съобщението на Борислав Сарафов завършва с това че екип от Апелативна прокуратура – София ще ревизира "всички прокурорски преписки и досъдебни производства, свързани с казуса", включително дали е правилно и законно постановлението, с което на 5 май 2021 г. е постановен отказ за образуване на досъдебно производство. 

Ето и оригиналното съобщение на прокуратурата

И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов изпрати до ВСС справка за проверка от 2020 г., по която не са предприети никакви действия спрямо магистрати въпреки констатирани „груби закононарушения“ в работата им

И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов изпрати до Висшия съдебен съвет справка за извършена проверка от направление „Инспекторат“ при Върховна касационна прокуратура (ВКП), свързана с казуса, добил обществена популярност като „Осемте джуджета“. Справката е изготвена на 21.07.2020 г. и констатира „допуснати груби закононарушения“ от страна на наблюдаващите прокурори по две досъдебни производства на Специализирана прокуратура. Изпращането на документа е по повод предвиденото обсъждане на казуса на предстоящото заседание на Пленума на ВСС (на 06.07.2023 г.).

В справката на ВКП, която през 2020 г. е била изпратена на вниманието на главния прокурор, се съдържа констатация, че „при връщането на значителни по количество и стойност веществени доказателства са допуснати груби закононарушения, причините за които не могат да бъдат напълно изяснени с инструментариума и формата на настоящата проверка в отдел 06 ВКП, но следва да получат своето адекватно санкциониране“. Въпреки тези и други констатации, изискващи предприемането на съответните действия по компетентност, такива не са предприети нито през 2020 г., нито на по-късен етап.

С оглед на горното по разпореждане на главния прокурор Борислав Сарафов е възложено на екип от прокурори от Апелативна прокуратура – София  извършването на проверка на всички прокурорски преписки и досъдебни производства, свързани с казуса, добил популярност като „Осемте джуджета“, вкл. проверки за правилността и законосъобразността на постановлението от 05.05.2021 г., с което е постановен отказ за образуване на досъдебно производство.