Казусът с ресторант "Осемте джуджета", откъдето се е разпределяло влияние в съдебната система, а прокуратурата е "удряла" хора по поръчка, отново е във ВСС.

Това става за втори път - след като веднъж Съветът успешно го "замете под килима". Първия път ВСС отряза възможността да се накажат дисциплинарно прокурори по предложение на бившия правосъден министър Иван Демерджиев.

Сега, по предложение на правосъдния министър Атанас Славов, Пленумът имаше точка "Обсъждане на участието на магистрати в случая „Осемте джуджета“, представен от Антикорупционния фонд, и ефекта му върху общественото доверие в съдебната власт".

Както Клуб Z писа, самият Сарафов вчера съобщи, че е пратил на Съвета обемна справка за груби безобразия на прокурорите, работили по две досъдебни производства - основно свързани с връщането на злато - "веществено доказателство", на Илия Златанов. Той твърди, че въпреки констатираните от Инспектората на Върховна касационна прокуратура нередности, случаят три години е стоял "във фризера". И дори обещава Апелативна прокуратура да преразгледа основанията, на които е прекратено разследването по въпроса.

Днес бе поканен и самият Сарафов да говори пред Съвета.

Първо обаче изслушаха Андрей Янкулов - бивш прокурор, а сега част от Антикорупционния фонд (АКФ), организацията, която изнесе историята.

Затова Янкулов обобщи казуса пред членовете на ВСС:

Първите сигнали от 2017 г. касаят война между баща и син Златанови за собствеността на дружествата "Изамет". Когато обаче синът Явор Златанов почва да взима превес, бащата Илия търси услугите на бившия следовател Петьо Еврото в станалия печалноизвестен ресторант. 

И тъй като сигналите и на двамата дотогава "не срещат особено институционално развитие", с адвокатите на Еврото бащата подава нов сигнал в началото на юли 2019 г. до Специализираната прокуратура. И тя решава, че синът Явор е ръководител на ОПГ.

За разлика от темпото, с което органите решават проблемите на другите хора, на същия или на другия ден се образува от спецобвинението директно досъдебно производство - дори без предварителна проверка.

Така, както скоростно е образувано, така скорстно започват да се провеждат мащабни действия по разследване. Към средата на юли 2019 г. Илия Златанов подписва запис на заповед в полза на бившата съпруга на Петьо Петров за близо 3 млн. лв.

"Три дни след подписване на записа на заповед, започват активни процесуално-следствени действия срещу сочения като лидер на ОПГ Явор Златанов. Задържан е след акция на Специализираната прокуратура.

Имаше и съобщение, че е иззето много злато", разказа днес фактологията Янкулов.

Клуб Z припомня, че след това, докато лежи в болница с отстранен един бъбрек, а има опасност да загуби и втория, Явор Златанов "спонтанно" решава да се раздели със собствеността си.

И подписва пред нотариус, който се е озовал в болничното заведение при арестанта.

За по-сигурно е задържан и по второ наказателно производство - което дори според прокурор от Инспектората на ВКП е образувано, само за да бъде задържан.

Но акцентът днес - и на Янкулов, и на Борислав Сарафов, бе върху действията на магистрати от спецпрокуратурата относно златото и парите, които се оказват "веществени доказателства" 

Янкулов напомни, че всичко последвало може да бъде наречено само "безобразия" - имайки предвид разпорежданията, с които са иззети значителни имущества.

Той даде пред членовте на ВСС примери - как прокурори странно са се разпореждали и с двете групи веществени докадателства - и с парите в брой, и със златото.

"Те са върнати с постановление на прокурори от Специализираната прокуратура на лица, от които първо не са иззети. Второ – това се е случило след представяне на документи, които да създадат привидно правно основание, че съответните лица може да получат съответните вещи.

Например, над 500 000 евро са предадени на база договор за отговорно пазене на финансови средства", припомни той.

(Важен елемент от историята "Осемте джуджета" беше как се появява бившият царист, а сега бизнесмен, Димитър Ламбовски с една бележка и от спецпрокуратурата започват доверчиво да му връчват пари, б.р. на Клуб Z).

По отношение на златото – връщат го на база на някакви фактури, напомни Янкулов. За част от скъпоценния метал се произнесъл един прокурор - да бъде върната. Пък за друга част - друг прокурор.

С ръчни бележки е разпореждано от ръководството на кого да се паднат разследванията.

Стана ясно още, че в самата прокуратура, отдел „Инспекторат“, има "изключително много подробности за разпореждането с веществени доказателства, защото те рисуват една картина на действията на колегите по казуса, която е в много тежки гротескни краски".

Затова Янкулов нарече всичко „диагноза за специализираното правосъдие и за специализираната прокуратура“.

Той бе убеден, че това не е единственият подобен казус и това не е единствената мрежа за неправомерно влияние в правосъдието.

„Тук се касае за неща, които просто рушат доверието в съдебната система като цяло“, каза Янкулов.

Обсъждането продължава.