Олимпийския шампион по фигурно пързаляне при танцовите двойки от "Торино 2006" Роман Костомаров (46 г.) беше изписан от болницата "Коммунарка", обяви той в  профила си в Инстаграм.

Той изкара 175 в клиниката, а на моменти състоянието му бе критично и тежко.

Костомаров, доминирал няколко години на леда с партньорката си в двойката Татяна Навка, беше приет на 10 януари в реанимация с пневмония. В продължение на две седмици беше поставен на апаратно дишане. В началото на февруари той претърпя ампутации на двата крака и на пръстите на двете ръце.

На 20 февруари стана известно, че фигуристът има спазъм на мозъчните съдове, но лекарите бързо се справиха със ситуацията.

На 8 май Костомаров написа в Инстаграм, че "тепърва му предстоят още много трудности". Но изрази надежда, че ще се справи с тях благодарение на роднини, близки и лекари, които го измъкнаха "от оня свят".

"175 дни назад... Остава цял живот, написа бившият спортист. - Тези хора ме поддържат жив. За съжаление, загубих много в тази съвместна борба със смъртта. Но нямаше друг начин. Огромният екип на болницата, начело с Денис Николаевич Проценко, направи невъзможното. Сега ме изписват. Благодаря на всички, които бяха до мен: за лечение, операции, възстановяване, подкрепа... Бъдете здрави!", написа Костомаров и публикува видео, с което благодари.

В последните няколко седмици той ежедневно тренираше във фитнес зала, за да свикне с протезите на краката. На ръцете все още не са му поставени такива. От видеата обаче личи, че се намира в добра форма - и физическа, и на духа.

"Благодаря на всички, които спасиха живота ми. Преди шест месеца не го разбирах, не го усещах, просто си мислех, че кашлях у дома и тръгнах с линейка, за да си поставя инжекция и час по-късно да се прибера вкъщи, но "стана каквото стана". Това е тежка болест, която почти отне живота ми. Много мисли имаше в главата ми и след това - щеше да е по-добре така или по-добре по друг начин, но в случая се радвам, че съм жив", добави Костомаров.

Освен титлата на олимпийските игри в Торино, Костомаров и Навка са още двукратни световни и трикратни европейски шампиони, както и победители във финала на сериите Гран При.