Тихо, тайно, набързо председателят на Сметната палата Цветан Цветков, отстранен със скандал през януари и възстановен на поста от Конституционния съд в края на миналия месец, отново е бил... отстранен. Това е станало миналия петък покрай суматохата около дългото дебатиране "за" и "против" референдума на "Възраждане" за въвеждането на еврото, оставайки (почти) незабелязано.

Очаква се утре в Държавен вестник да излезе решение на Народното събрание с което освен, че се удължава срокът за номинации за нов председател на Палатата, за неин председател като изпълняващ правомощията за това време се посочва сегашната заместничка, която изпълнява тази функция от противоконституционното отстраняване на Цветков насам - Горица Кожарева. "Тихото" предложение за това е на ГЕРБ, датира от късния петъчен следобед, и е било подкрепено от... парламентарната група на "Продължаваме промяната-Демократична България", както и от ДПС и "Възраждане". Само един от ПП-ДБ е "против".

Това че от ПП-ДБ са подкрепили решението е меко казано странно, като се има предвид, че именно тези две формации сезираха в миналия парламент КС за отстраняването на Цветан Цветков. Той трябва да встъпи отново в длъжност утре, според сроковете след решението на КС. Също утре ще бъде обнародвано и решението на мнозинството от ГЕРБ, ПП-ДБ и "Възраждане", според което председател на Палатата всъщност е Кожарева.

Абсурдът все пак е бил забелязан - от сайта bird. А проверка на Клуб Z показа, че наистина е имало решение, взето в петък след дългия дебат, предложено от ГЕРБ и подкрепено, очевидно, от ПП-ДБ. Без никакъв дебат.

Един ден, две проекторешения

Както Клуб Z писа, ГЕРБ и ПП-ДБ може и да демонстрират липса на диалог, но такъв явно се осъществява не пред камери и обективи, защото двете формации са се разбрали за разпределението в трите регулатора, сложени в момента на масата -  Българска народна банка (БНБ), Национална здравноосигурителна каса (НЗОК) и Сметна палата (СП).

По отношение на Сметната палата до момента има само една номинация - на "Възраждане". Очакването е, че такава ще подадат от обединението и тя ще бъде подкрепена от ГЕРБ. До изтичането на крайния срок (удължен веднъж) миналата седмица обаче нямаше нито едно подадено име за СП. Ето защо от ПП-ДБ внесоха проект на решение за удължаване на срока с още 7 дни (т.е. 21 общо от старта на процедурата). То бе подписано от съпредседателя на "Промяната" Кирил Петков.

В същия ден обаче председателката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова внася алтернативен проект на решение. В него срокът е 19 дни, не 21, но по-важното: добавена е точка втора, според която: "Заместник председателят на Сметната палата Горица Николова Грънчарова-Кожарева изпълнява правомощията на председател на Сметната палата до избора на нов председател." С други думи няма никакво значение, че КС току-що е възстановил Цветан Цветков начело на СП - председател ще е Кожарева.

Петък - след пет часа

И така, петък е. Парламентът е заседавал вече над пет часа - основно по референдума. В края на заседанието председателят на НС Росен Желязков прави предложение да се вземе решение относно промяна в правилата за избор на нов председател на Сметната палата и подканя Десислава Атанасова да представи проекта на ГЕРБ. Атанасова го изчита, Желязков подканя към изказвания, такива няма и се пристъпва към гласуване. В залата е и съпредседателят на ПП Кирил Петков, който не възразява. Предложението на ГЕРБ минава със 161 гласа "за" от 168 гласували. Подкрепят го 54 депутати от ГЕРБ, 46 от ПП-ДБ, 27 от "Възраждане" и 34 от ДПС. "Против" са само един от ПП-ДБ и 4-ма от "Има такъв народ". Други двама от ИТН са "въздържал се".

С всички средства

Отстраняването на Цветан Цветков явно е много важно за ГЕРБ. На 20 януари изненадващо опонентите иначе ГЕРБ и БСП, съвместно с ДПС и "Български възход", внесоха ад хок проект на решение за скоропостижното му освобождаване като председател - в деня, в който лидерката на Столетницата Корнелия Нинова организира лидерска среща между представителите на гореописаните формации, макар да бе ясно, че третият мандат за съставяне на правителство е априори провален и до дни предстои разпускането на 48-ото Народно събрание. 

Проектът на решение не бе мотивиран от вносителите, бе внесен директно в зала. Действието се развиваше на фона на скандала с даренията за "Демократична България" от Nexо и от ГЕРБ, БСП и ДПС атакуваха Сметната палата - че не е направила съпоставка между приходите на дарителите и съответните суми. На което председателят отвърна, че това е във функциите на НАП.

Като друг мотив мнозинството изтъкна изтеклия мандат на Цветков. Което обаче не му попречи след като гласува отстраняването му да назначи за и.д. председател Горица Кожарева - която също бе с изтекъл мандат.

Всичко това се случваше на фона на последните доклади на СП, в които бяха констатирани "странни" практики в "Автомагистрали", "Монтажи", Българската банка за развитие и др. от времето на мандатите на ГЕРБ. От "Продължаваме промяната" и "Демократична България" определииха тогава случващото се като "наказателна акция". Припомниха, че Горица Кожарева е съпруга на Михаил Кожарев - бивш член на прокурорската колегия във Висшия съдебен съвет (т.е. намек за връзки с ДПС).

От ПП и ДБ сезираха Конституционния съд и сега, на 22 юни, КС се произнесе, че Цветков е бил неправомерно освободен и го възстанови на работа. ГЕРБ изпревари решението на съда като внесе проекта за избор на нов титуляр. Цветков няма право на нов мандат. 

Очаква се СП да се оглави от човек на ПП-ДБ, като неофициално, процедурата по избора се удължава заради липсата на кандидат, отговарящ на всички изисквания. Това предполага договорка с ГЕРБ за трите регулатора, отворени от НС за подмяна на състава. До момента партията на Бойко Борисов изглежда ще получи БНБ, а ДПС и "Промяната" подуправители. ГЕРБ ще получи и Здравната каса.

А случайно или не, и.д. шефката на Сметната палата (и явно бъдеща) Кожарева днес се появи в ефира на БНТ - за да каже, че ще сезира прокуратурата за забавени по времето на Цветков проверки. И че утре възстановеният от Конституционния съд председател няма да бъде допуснат в институцията.