Парламентът, респективно управлението, подкрепено от ГЕРБ и "Продължаваме промяната-Демократична България", може и да се клати, но започва подмяната на регулаторните органи "по терлици".

Във фокуса днес е Сметната палата - на пръв поглед медийно и обществено скучен, но важен контролен орган, чийто председател Цветан Цветков бе отстранен при съмнителни обстоятелства в миналия парламент с гласовете на обединените тогава ГЕРБ, ДПС, БСП и винаги подкрепящата мнозинствата "Български възход".

Случаят с избора на нов председател на Сметната палата, която одитира държавните, европейските и партийните разходи, е любопитен именно с това - че на практика е в ход второ "отстрелване" на Цветан Цветков, станал неудобен с докладите на одитния орган за Българската банка за развитие, "Автомагистрали," Държавната консолидационна компания и др. държавни структури, за чиято работа в годините назад винаги са се пораждали съмнения за лобизъм, политическа намеса и пр.

Скорострелно

Мандатите на сегашните членове на СП вече са изтекли. Сегашният състав бе избран през 2015 г., като мандатите са 7-годишни. Според тълкувателни решения на Конституционния съд в годините назад колективните органи с изтекли мандати продължават работата си в същия състав до избора на нов.

На 20 януари обаче изненадващо опонентите иначе ГЕРБ и БСП, съвместно с ДПС и БВ, внесоха "ад хок" проект на решение за скоропостижното освобождаване на Цветан Цветков - в деня, в който лидерката на Столетницата Корнелия Нинова организира лидерска среща между представителите на гореописаните формации, макар да бе ясно, че третият мандат за съставяне на правителство е априори провален и до дни предстои разпускането на 48-ото Народно събрание.

Проектът на решение не бе мотивиран от вносителите, бе внесен директно в зала, като в хода на дебата се чуха мотивите на искащите отстраняването на Цветков. Действието се развиваше на фона на скандала с даренията за "Демократична България" от Nexо и от ГЕРБ, БСП и ДПС атакуваха Сметната палата - че не е направила съпоставка между приходите на дарителите и съответните суми. На което председателят отвърна, че това е във функциите на НАП. Като друг мотив мнозинството изтъкна изитеклия мандат на Цветков. Което обаче не им попречи след като гласуваха отстраняването му да назначат за и.д. председател Горица Грънчарова - Кожарева - която също е с изтекъл мандат.

От "Продължаваме промяната" и "Демократична България" определииха случващото се като "наказателна акция". Припомниха, че Горица Кожарева е съпруга на Михаил Кожарев - бивш член на прокурорската колегия във Висшия съдебен съвет. И предположиха, че Цветков се сменя заради докладите на Палатата, показали разхищенията при строителството на магистрала "Хемус", източването на КТБ и нарушенията в ББР, както и че през тази година са планирани проверки на санирането, управлението на горите, ВиК проектите, НЕК и мерките за противодействие на корупцията при изразходването средства от европроектите.

Малко след като мнозинството отстрани Цветков, от ПП и ДБ, тогава отделни парламентарни групи, сезиираха Конституционния съд. Позоваха се на това, че Сметната палата е орган, скрепен с основния закон. По-точно чл. 91, в който е посочено: "Народното събрание избира Сметна палата, която осъществява контрол за изпълнението на бюджета. Организацията, правомощията и редът за дейност на Сметната палата се уреждат със закон". А според специалния закон за СП Народното събрание избира председател три месеца преди изтичането на мандата на действащия председател

"Предсрочното прекратяване на мандат, установен от Конституцията, може да се извърши единствено на основоанията, предвидени в нея. Ако в нея основания не са предвидени - на основанията, предвидени в закон. Промяна в основанията за предсрочно прекратяване на мандатите е допустима. Тя мопже да се извърши по реда на изменения на Конституцията за конституционно уредените мандати и по реда на изменения на закона - за мандатите, установени от закон", посочват в мотивите си да сезират КС от обединението.

В случая, нито има изменение в основния закон, нито в Закона за сметната палата, следователно председателят може да бъде освободен само според хипотезите на закона и след стартирала процедура за нов титуляр. А законът изрежда четири хипотези, нито една от които не бе приложима за ад хок отстраняването на Цветан Цветков.

Единодушно

Така стигаме до тази сряда, когато в дневния ред на комисията по бюджетни въпроси в парламента изненадващо се появи точка за приемане на процедурни правила за избора на нов председател на Сметната палата. Предвид изтеклите мандати на членовете на СП една такава процедура би следвало да е съвсем естествена, даже наложителна.

Но подозрение за нова "спешност" предизвикват два факта: а) че ГЕРБ и ПП-ДБ все още не са се разбрали за рокадите в регулаторните и контролни органи с изтекли мандати и б) че ден по-късно, т.е. днес, се очакваше произнасянето на Конституционния съд и то в полза на Цветков.

Което се и случи. КС се произнесе днес предиобяд - единодушно членовете му обявиха решението на миналия парламент за отстраняването на Цветков за противоконституционно. Т.е. решението на НС се счита за невалидно.

Според специализирания правен сайт lex след днешното решение на КС възниква ситуация, която не се е случвала досега – за противоконституционно е обявено освобождаването от длъжност на човек с изтекъл мандат. Решението на НС за това е невалидно, но то няма възстановителна сила, подобно на съдебните решения при незаконно уволнение, още повече, че мандатът на Цветков беше изтекъл към момента на освобождаването му, посочва lex. Според Закона за Конституционния съд "актовете, обявени за неконституционни, не се прилагат, a wъзникналите правни последици от актa се уреждат от органа, който го е постановил.

Възстановяване

Не така обаче смятат от ПП-ДБ. Малко след като стана ясно, че КС се е произнесъл, представители на обединението свикаха пресконференция. Според юристите Васил Пандов и Никола Минчев обаче Цветков автоматично трябва да бъде възстановен на длъжност, без значение, че мандатът му е изтекъл. 

Според конституционалиста и преподавател в Софийския университет доц. Наталия Киселова, парламентът трябва формално да проведе гласуване за възстановяването на Цветков. На въпрос какво ако мнозинството, отстранило го предния път, гласува с "против", Киселова посочи, че би означавало НС да не изпълни решение на Конституционния съд. Според нея обаче именно за това се бърза с процедурата по избор на нов председател.

Така че на НС, а и на уж партньорите в управлението ГЕРБ и ПП-ДБ им предстои да решат как ще процедират с председателя на Сметната палата. На въпрос на Клуб Z от обединението обявиха, че не са дискутирали нов титуляр (дори и да искаха да издигнат отново Цветков, законът не позволява повторен мандат). А междувременно депутати от бюджетната комисия споделиха, че процедурните правила просто са се появили изневиделица в дневния ред. Предстои днес да бъдат приети в комисия, с което на практика да стартира процедурата по избор на нов председател на Палатата. Процедурата обаче е разтеглена във времето заради процеса по номинации, проучване на кандидатите и изслушването им.