Възстановеният с решение на Конституционния съд като председател на Сметната палата Цветан Цветков, не бе допуснат тази сутрин до работното си място. Заповед за това е издала заместничката му Горица Кожарева, която обаче с едно решение "по терлици" мнозинството от ГЕРБ, "Продължаваме промяната-Демократична България" и "Възраждане" определи за шеф на палатата.

Както Клуб Z писа вчера, предложението Кожарева да остане начело на одитния орган въпреки решението на КС дойде миналия петък от ГЕРБ, като бе направено набързо, след 5-часов изтощителен дебат на тема "референдума за еврото". То изненадващо бе подкрепено от ПП-ДБ. Изненадващо, защото именно депутатите на обединението в миналия парламент сезираха съда за противоконституционното отстраняване на Цветков от ГЕРБ, БСП, ДПС и "Български възход", която тогава беше в НС.

Днес Цветков отиде на работа, като е първият ден от възстановяването му в длъжност. Но успя само да даде брифинг за журналисти, на който каза, че е планирал първата му дейност обратно в Палатата да бъде проверка на потъналите в прокуратурата одитни доклади. Става въпрос за общо над 5 милиарда лева - всички свързани с доклади на държавни дружества най-вече от управленските времена на ГЕРБ - небезизвестните "Автомагистрали" и "Монтажи", както и други неоповестени до момента, но също пратени на държавното обвинение.

"Щях да поискам информация от прокуратурата какъв е статусът на тези одитни доклади - дали за образувани по тях някакви досъдебни производства", посочи Цветков.

Цветков определи заповедта на Кожарева за недопускането на "външни лица" в сградата - т.е. за неговото - като незаконосъобразно, защото с решението на КС тя не е председател, а заместник-председател на Палатата. 

"Ще потърся правата си по съдебен ред, защото никой няма право да обезсилва решение на Конституционния съд", даде заявка Цветков.

Още с излизането на решението на КС на 22 юни обаче се породи юридически спор - трябва ли парламентът да "поправи" акта, с който освободи Цветков през януари, т.е. да има нарочно решение за това, че той се връща начело на Палатата. Причината - решението на КС няма възстановителнно действие.

"Решението на КС е много ясно - то отменя акта на Народното събрание за моето освобождаване", смята обаче Цветков.

Любопитното е, че такова е тълкуванието и на ПП-ДБ. Юристи на обединението дадоха брифинг в деня на произнасянето на съда, на който заявиха, че той трябва да бъде възстановен - без да има гласуване в парламента. Затова все така необяснимо е защо сега "отстрелват" Цветков.

"Моето обяснение е, че някой не иска да бъда допуснат в Сметната палата и да установим какво се е случвало през тези шест месеца, в които СП е била управлявана от г-жа Грънчарова-Кожарева", посочи още (полу)председателят на одитния орган.

Допълнителен щрих е, че решението на КС бе обнародвано в Държавен вестник чак в началото на юли - с две седмици закъснение, а контролът над публикуването на актовете в официалния вестник е на председателя на парламента - в случая Росен Желязков от ГЕРБ.

В момента е в ход процедура по нов избор на председател на одитния орган, като утре изтича крайният срок за номинации. Неофициално е известно, че ГЕРБ и ПП-ДБ са се разбрали обединението да получи председателското място. Но оттам все още нямат подходящ човек за поста. Самият Цветков не може да се кандидатира отново, тъй като законът не позволява два мандата.

Според него Сметната палата е подложена на "много сериозен политически натиск".