Димитър Главчев е номинацията на ГЕРБ-СДС за председател на Сметната палата, съобщи пред журналисти в кулоарите на парламента шефката на парламентарната група Десислава Атанасова. Тя уточни, че срокът за номинации изтича днес в 18 часа.

Номинацията на ГЕРБ-СДС било одобрена от „Продължаваме Промяната – Демократична България“, добави Атанасова и уточни, че днес предложението ще бъде внесено в деловодството на парламента.

Главчев е силно партийна кандидатура на ГЕРБ, бил е председател на НС и депутат в няколко парламента.

Вчера възстановеният от КС председател на Сметната палата Цветан Цветков не беше допуснат в институцията от и.д. Горица Кожарева. А президентът Румен Радев сезира Конституционния съд заради избора на Народното събрание на изпълняващ правомощията председател на Сметната палата. Става дума за решението от края на пленарния ден миналата петък, когато бързо и без дебати ГЕРБ, ПП-ДБ, ДПС и "Възраждане" решиха, че се удължава срокът за номинации за нов председател на Палатата, а за неин председател като изпълняващ правомощията за това време се посочва сегашната заместничка, която изпълнява тази функция от противоконституционното отстраняване на Цветков насам - Горица Кожарева Според президента решението на депутатите е противоконституционно, защото не изпълнява първото решение на КС от миналия месец, с което Цветков бе върнат на длъжността.

За управител и подуправител на Националната здравноосигурителна каса започва нова процедура, каза още Атанасова. Вчера спорната кандидатка на ГЕРБ Иванка Динева се отказа да участва, така остана само номинацията на БСП Жени Стайкова, която не беше приета от парламента.

По отношение на БНБ следва да бъде направен избор на управител, който да посочи двама от подуправителите на БНБ и процедурата за тях също е ясна и е в Закона за Българската народна банка. Така стои и въпросът с процедурите за заместник-председатели на Сметната палата, коментира Атанасова. За Здравната каса предстои законодателна промяна, така че Народното събрание да избира подуправителя. 

Димитър Радев е номинация за управител на БНБ на ГЕРБ. След неговия избор, той ще посочи кои двама ще бъдат подуправителите. Според Атанасова е съвсем резонно парламентарните групи да излъчат свои номинации. Очакванията са при избор на Радев за нов мандат подуправителите да са от ПП-ДБ и ДПС.

Шефката на ПГ на ГЕРБ коментира, че са намерили с ПП-ДБ някакъв баланс по отношение на председателите на комисии.

"Както знаете, в началото на сформиране на това управление Петков и Василев заявиха, че те поемат цялата отговорност с номинации във втория мандат в изпълнителната власт, а нашата парламентарна група ще има възможност да контролира чрез председатели в комисиите дейността на изпълнителната власт", добави Атанасова.

Според нея днес имало един "прекрасен пример за разбирателство" – „стартираме с първите одобрени номинации за областни управители на София и на Пловдив, както и заместник областните управители“.