Aнна Гин е журналистка и писателка, живее в украинския град Харкив. Тя даде специално разрешение на Клуб Z да публикува Дневника ѝ на български.

12 юли 2023 година

Помнете ли разказа от шест думи, чието авторство се приписва на Хемингуей: „Продават се детски обувчици, нови, неносени“. Красивата литературна легенда е създадена да покаже как талантът е способен да побере цяла драма в едно изречение.

Помня, спорехме по темата още като студенти в трети курс. Аз твърдях, че драмата тук се доизмисля. Възможни са варианти – купили са момичешки обувчици, а се е родило момченце. Или детето бързо е пораснало и обувчиците са му отеснели. Впрочем, малко ли са причините за подобна „обява във вестника“?

Днес получих списъка от военната болница – препарати за чистене, тоалетна хартия и прочие. 

И между пелени и пликове за боклук виждам странно нещо – чехли за ляв крак 4:1.

Пиша им, че всичко е ясно, всичко ще донеса, само за чехлите не схващам.

А те ми отговарят: „Повечето военни са десничари, тоест стъпват на мините с десния си крак“. На всеки четири чифта трябват три само леви чехъла.

Спокойно така, делнично ми обясняват. А аз се вкамених пред лаптопа и онемях, не мога да напиша нито дума.

Съвременна „малка проза“: ще се побера дори не в шестте легендарни думи, а само в четири. „Нужни са чехли, леви“.

---

На 24 февруари 2022 година Русия нахлу в Украйна. От първите часове на инвазията Харкив постоянно е под обстрел и бомбардировки. Към началото на 2022 г. населението на Харкив е повече от 1,4 милиона души, което го прави втория по големина град в Украйна. След 24 февруари стотици хиляди са принудени да напуснат града, преселвайки се в други региони или напускайки страната.

Но все пак днес в града живеят стотици хиляди хора. Как оцеляват те в днешните условия, как се опитват да живеят пълноценно и достойно ни разказва във „Военният дневник на една харкивчанка“ украинската журналистка и писателка Анна Гин. 

Превод Валентина Ярмилко