БСП оттегли своята номинация за управител на БНБ насред стартиралата вече процедура. Това обяви днес лидерката на партията Корнелия Нинова. По думите й такова е било желанието и на самия Николай Каварджиклиев. А причината: "Не желаем да участваме в предварително уреден мач".

"Тук се разиграва задкулисието в пълната си сила през последните няколко дни. Имитира се демократичен процес на справедлив избор, но вместо това се случва нареден избор на договорено задкулисно лице за управител на съответния орган - в случая на БНБ.

Не желаем да бъдем смокинов лист и да легитимираме задкулисието, което в момента пренарежда държавата и я овладява отново", посочи Нинова.

И назова "задкулисието": ГЕРБ, "Продължаваме промяната-Демократична България" и ДПС. 

Че изборът на управител на БНБ е предизвестен, говори и самият Каварджиклиев. По думите му не било редно да се обявява предварителна подкрепа за кандидат, когато има състезателна процедура и не са изсллушани всички номинирани, както се и случи.

Както е известно, парламентът стартира процедурата и за избор на гуверньор, а вчера - и за двама подуправители. И тримата титуляри в момента са с изтекли мандати.

ГЕРБ номинира сегашния управител - Димитър Радев. Първоначално от ПП-ДБ обявиха, че ще издигнат собствена номинация, но впоследствие преобърнаха решението си и дадоха заявка, че ще подкрепят Радев. Дори проведоха срещи с него, след които изразиха публично удовлетворение от кандидата.

Че Радев ще бъде подкрепен за още един мандат от страна на обединението публично обяви съпредседателят на ПП Кирил Петков.  

В същото време, както Клуб Z писа, съвсем сериозно се спрягат "предизвестено" имената и на подуправителите. Въпреки че и там има открита състезателна процедура. Единият - от "Промяната", другият - от Движението. Става въпрос за бившия председател на парламентарната група на ПП Андрей Гюров (когото партията номинира за управител в мандата на кабинета "Петков"), както и на финансиста на ДПС - бивш министър на финансите в кабинета "Орешарски", сега депутат - Петър Чобанов.

С други думи управителят ще е от ГЕРБ, а неговите заместници - от ПП-ДБ и ДПС.

Днес Нинова изтъкна и факта, че имената на подуправителите също са публична тайна.

В контекста на предизвестените избори за конкурсни процедури тя припомни и случая "НЗОК". Процедурата за управител се провали, след като кандидатката на ГЕРБ се оттегли след публични критики, а тази на БСП не бе избрана.

Днес депутатите стартираха наново процедурата, като кулоарният слух е, че се очаква този път ПП-ДБ да номинира човек и той да бъде подкрепен от ГЕРБ и ДПС.