Куба, Никарагуа и Венецуела се опитват да провалят заключенията на срещата на върха между ЕС и Общността на латиноамериканските и карибските страни, пише "Политико".

Трите държави се противопоставят на текста за Украйна в заключенията, твърдят няколко дипломати пред изданието. А според един от тях една от тези страни дори заявила, че е в тесни контакти с Москва.

Латиноамериканските Унгарии

„Политико“ нарича такива държави „Унгариите на Америка“. Подобно на ЕС, Общността на латиноамерикнските и карибските страни също страда от липсата на необходимото единодушие, особено когато авторитарни лидери защитават московските си приятели.

Прпез 2014 г. Куба и Никарагуа признаха резултатите от референдума в Крим, проведен след навлизането на руски войски на полуострова.

В момента ЕС се опитва да спаси частта за Украйна с изречението, че войната там е нарушение на Хартата на ООН, твърдят дипломатическите източници.

Същевременно те изтъкват, че все повече латиноамерикански и карибски лидери са наясно, че Русия е нещо като развалена „Лада“. Това доняткъде се дължи на факта, че войната е пример как една страна нарушава териториалната цялост на друга. А проточването на войната навежда на мисълта, че Русия не е толкова мощна, колкото са смятали редица ръководители.

Заключителната декларация от срещата може да заприлича на Коледно дърво, тъй като всяка държава от Латинска Америка и Карибите се опитва да пробута свои приоритети, пише още "Политико". Един от тях е търговията с роби в колониалния период. Такава надежда изрази Ралф Гонсалвеш – премиер на островната държава Сейнт Винсънт и Гренадини, който в момента председателства Общността на латиноамериканските и карибските държави.

Добрата новина идва от срещата при закрити врати между председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и бразилския президент Инасиу Лула. Тя може да доближи споразумението между ЕС и Меркосур – южноамериканския общ пазар. Бразилия поискала по-голям достъп до европейските пазари в замяна на повече ангажименти, свързани с околната среда. Същевременно обаче Брюксел очаква контрапредложение от Латинска Америка и надеждите са то да дойде до няколко седмици.