ДПС няма да е част от управленското споразумение, което се очаква да бъде подписано следващата седмица. Подписи под него ще положат само лидерите на ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната - Демократична България".

Такова уверение даде съпредседателят на ДБ Христо Иванов, след като малко по-рано през деня на дежурния си сутрешен брифинг, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов анонсира, че са се разбрали за механизма за взимане на решения в (не)коалицията, но изброявайки участниците в срещата, провела се вчера, изрично спомена и ДПС.

От думите на Борисов се разбра и че отново са били обсъждани кадрови въпроси. Това резонно доведе до питането - ще участва ли и Движението във форматите на взимане на решение.

"ДПС няма да участва в нито един от механизмите на ротационната формула", отвърна в отговор пред журналисти в парламента Христо Иванов.

На въпрос относно разпределянето на властовите позиции и постовете в регулаторите, предвид факта, че се очаква депутатът от Движението Петър Чобанов, който бе министър на финансите в правителството "Орешарски", да стане подуправител на БНБ, Иванов даде завка, че няма договорка ДПС да участва.

Що се отнасяло до регулаторите, личното му мнение било, че места в тях трябвало да получат всички парламентарни сили. Иванов обаче бе попитан защо тогава не виждаме ПП-ДБ да разговаря с друга формация, освен с ДПС, на което отвърна с въпрос - а журналистите знаят ли за всичко, което политиците си говорят.

Припомни, че някои органи изискват мнозинство от 160 гласа, което само по себе си предполага разговори за позиции и подкрепа и с останалите парламентарни групи.

"Има финализирана програма за управление, остана да приемем рамка, която да регламентира процедурите как ще става съгласуването, както по законопроектите, така и за назначенията в регулаторите", затвърди Иванов.

Общият документ все още не е готов, но той ще отразява законодателната програма, за която ГЕРБ и ПП-ДБ се разбраха преди гласуването на ротационното правителство. Основно включва законите по Плана за възстановяване и устойчивост, в т.ч. и законът за антикорупционната комисия, мерките за Шенген и приемането на еврото. 

Идеята е законодателството да не се прави "на парче", а проектите да се внасят с общи подписи, не от всяка парламентарна група поотделно.

По отношение на регулаторите, контролните органи и органите на съдебната власт, чиито мандати са изтекли и трябва да се подменят от парламента или той да излъчи своя квота (общо около 15 на брой), в (не)коалицията са се разбрали, че номинациите първо ще се обсъждат.

ГЕРБ вече направи показно за обратното като с помощта на "плаващите мнозинства" отвори сама процедурите за БНБ, Сметната палата и Националната здравносигурителна каса. След първоначалния гняв на ПП-ДБ по въпроса, обединението, партията на Борисов и Движението се разбраха и си разпределиха трите регулатора със свои кадри в тях.

Разпределиха си в последствие и председателските места в парламентараните комисии, след като обидени, че получават малко, БСП, "Има такъв народ" и "Възраждане" не номинираха хора и напуснаха залата.

По отношение на работата на Министерския съвет, споразумението ще предвижда вицепремиерът да има последната дума за дневния ред на заседанията - т.е. какви решения ще се приемат. В случая това е Мария Габриел, а след предвидената ротация на министър-председателския пост - ще е Николай Денков.

Дълго време от ПП-ДБ се дърпаха от подписването на споразумение с ГЕРБ поради факта, че малко след изборите обявиха, че няма да влизат в коалиция с партията на Борисов, а един такъв общ документ ще се възприеме именно като коалиционно споразумение. Така работата в (не)коалицията забуксува, тъй като ГЕРБ започна да си осигурва мнозинства за собствените си решения и закони с ДПС, "Възраждане" и ИТН.

Остава и "джентълменското споразумение" за ротацита на председателя на парламенета и на правната комисия. По първоначален план днес Никола Минчев (ПП) трябваше да стане председател на НС на мястото на Росен Желязков, но в последствие ГЕРБ и обединението се разбраха ротацията да е 9-месечна и да съвпадне с тази на премиера. 

Като препъникамък за това споразумение обаче се очертава Изборният кодекс, който на думи Борисов и съпредседателят на ПП Кирил Петков се бяха разбрали, че ще бъде отворен, за да се върне машинния вот в стария му вид. Причината - от ГЕРБ продължавата да настояват за броене на ръка.