Напрежението в Народния театър продължава вече месеци наред като постоянно има реакция от двете страни в конфликта - "за" и "против" директора Васил Василев.

Преди дни граждани внесоха в Министерството на културата искане за оставката на Василев със събрани около1500 подписа. Вчера имаше среща пак там на министър Кръстю Кръстев с актьори от трупата на театъра. На разговора е присъствал и ресорният заместник-министър Виктор Стоянов, информираха от ведомството.

Срещата е била по инициатива на актьорите, присъствали са 15 от тях  – Албена Ставрева, Асен Данков, Биляна Петринска, Владимир Карамазов, Владислав Николов, Виктория Колева Вяра Табакова, Георги Мамалев, Деян и Дарин Ангелови, Емануела Шкодрева, Павлина Петрунова, Стефания Колева.

Актьорите са запознали министъра подробно с тяхната гледна точка относно ситуацията в театъра и атмосферата в него. Те са споделили тревогата си, че в публичното пространство се тиражират неверни твърдения, които смущават протичането на нормалния работен процес, а също ги натоварват емоционално. Призовали са да бъде защитен авторитетът на институцията. 

„Министър Кръстев изслуша внимателно актьорите от първата ни трупа и сподели с тях, че вече е имал срещи и с други страни в казуса, като му предстоят още разговори. Благодари на актьорите, че досега са запазили спокойствие и доброто име на театъра чрез играта си на сцената“, се казва още в съобщението. 

Кръстев добавил, че в качеството си на министър на културата се осланя на закона и това никога няма да се промени. 

"В светинята и най-високо място в българския театър, какъвто е Народният, е недопустимо да има повече ескалация на напрежението", казал още Кръстев, както и че бил сигурен, че добрият разум надделява, защото театърът е кауза. 

Конфликтът в театъра датира от ноември м.г. и припламва периодично. През миналата седмица актьорът Камен Донев, който преди месеци недвусмислено подкрепи Александър Морфов, обяви, че няма повече да играе като гост на сцената на театъра в представлението "Животът е прекрасен".

Преди дни актрисата Ана Пападополу също се включи с лична позиция за случващото се в театъра. Публикацията ѝ във фейсбук беше посветена на "тримата активисти" от Народния, които Пападопулу не споменава поименно, но може да се предолага, че има предвид Валери Йорданов, Албена Колева и съпругата на Александър Морфов - Рени Врангова - които са активна опозиция на директора Василев. Пападополу посочи три случки, в които е имало натиск и конфликтни ситуации.

Преди дни от театъра дойде и една новина, несвързана с кухненските конфликти - Джон Малкович, който през февруари игра на сцената на Народния, ще се завърне, но вече като режисьор с пиеса на Бърнард Шоу.

Ето и публикацията ѝ във фейсбук:

"С пълното съзнание, че фейсбук не е най-добрият начин да се справяме с подобни казуси, бих искала да споделя нещо лично.

За 25 години в трупата на Народния Театър НИКОГА, НИКОГА колега не си е позволявал да крещи от кулисите по колеги, които играят на сцената “ТЪПАААЦИИИ”.

Никога, но ето, че един от тримата “активисти”, решени твърдо да унищожат всяка възможност за развитие и благоденствие на театъра го правят.

За 25 години НИКОГА, НИКОГА не съм виждала колега да извлича сценичната си партньорка за косата, крещейки ѝ зад кулисите, че с бездарници не можел да седи на една сцена. ( ще кажа само, че колежката обвинена в “бездарие” е нещо като природно явление и национално богатство, поне от моя гледна точка. От гледна точка на критика и награди, оказава се високо оценена ) . Но ето, че един от тримата “ борци за народна справедливост” е способен да го стори.

За 25 години НИКОГА, НИКОГА НЕ видях колега да злослови, заплашва и злепоставя АБСОЛЮТНО БЕЗПРИЧИННО колегите си. Но ето, че въпросните “трима мускетари” са решени на всичко да потъпчат градени доверие и приятелства с лека ръка.

За тях може да се каже следното:

Единият от тях е единственият човек в историята на народния театър, който е бил ЧАСТ ОТ ТРУПАТА на театъра, но в същото време е бил на хонорар. Много дълго време! Прецедент позволен за богове.

Другият “партизанин” е единственият човек, който съм виждала ( припомням, че съм от 25 години в театъра и сме сменили през това време 8 директора) да целува ръка на директор след встъпването му в длъжност, пред около 50 човека свидетели. Ръката, която целуна беше на господин Василев.

За третия ще кажа само, че обикаляше коридорите и ни казваше колко “готин” директор ще ни дойде. ( визирайки господин Василев ) . Ние не го познавахме. Но явно те имаха и тогава мнение по въпроса с това кой е добър и кой не за театъра.

Накратко искам да обобщя:

Нима хора способни на подобна низост и липса на всичко човешко, имат право на глас как да бъде управляван и от кого Народния Театър.

Нима обществото е способно да не прозира по-големите и страшни интереси, които се целят в сърцето на този театър.

Нима някой може да допусне, че ние ще продължаваме да таим цялата мъка причинена от тези хора в сърцата си.

Не.

Когато се премине отвъд всички морални закони, когато се потъпче всичко свято в отношенията между хората, когато психическият тормоз не спира с месеци, тогава няма как да се таи.

Вярвам, че един ден ще се върне нормалността.

И нека не позволяваме на хора, които са способни да унижават цяла една институция да взимат решения въпреки разума и закона, водени от личните си демони и интереси.

П.с. Камен Донев е голям артист. Но Камен Донев НИКОГА не е бил част от трупата на Народния Театър. Затова нека се спре спекулацията, че Камен Донев напуска Народния. Той е в качеството си на гост актьор в този театър. Което не го прави по-малко талантлив.

Благодаря за вниманието.

Нека бъде светлина!

И силата бди над всички ни!

П.П.С. В света в момента умират хиляди хора. Едни от глад. Други заради войни. Трети са убити жестоко от психопати.

Глобалното затопляне е факт.

Над главите ни греят милиони звезди, които са умрели много преди раждането ни. Има милиарди галактики. В пъти по-големи от нашата глактика.

Имаме окени и морета на собствената ни планета, за които не знаем почти нищо.

Наистина ли няма по-важни неща, с които да се ангажира обществото ни?!

Нима господин Василев е най-голямата угроза за българската култура?

Директор избран законно и спазил всичко обещано в програмата си?!

Откога решаваме, че можем да веем знамена, зад чиито лозунги се крият изцяло лични имтереси?!

Моля за малко спокойствие и известна доза скромност.

Да си толкова патетичен по подобни въпроси, без да си запознат с цялото, е нещо като да забиеш на Рожен 111 метров пилон и това да те прави “голем патреот”.

Така де.

Да не орем към дъното на Марианската падина така смело."

Имената на “самураите” ги спестявам от човещина и вродена деликатност.

Live long and prosper!"

Текстът ѝ беше споделен от редица нейни колеги, сред които Бойка Велкова, Биляна Петринска и Владимир Карамазов.