Камен Донев напуска представлението "Животът е прекрасен" в Народния театър "Иван Вазов". Това съобщи той във фейсбук с думите: "Чашата преля". Донев обоснова решението си с "крайна нетърпимост към ситуацията в Народния театър и безобразното, арогантно поведение на директора на театъра".

"Скъпа моя, уважаема публика!

Искам да ви информирам, че от днес напускам представлението "Живота е прекрасен" поради крайна нетърпимост към ситуацията в Народния театър и безобразното, арогантно поведение на директора на театъра.

След скандалите и събитията произтекли впоследствие, аз излизах на сцената от любов към спектакъла и от уважение към вас, зрителите.

Но чашата преля... Аз имам достойнство и няма да позволя то да бъде погазвано!

Благодаря ви за аплодисментите.

Надявам се и вярвам, че ще се видим в Народен театър "Иван Вазов" при други обстоятелства и друго ръководство", написа днес Камен Донев.

Снощи Донев се включи в социалната мрежа, за да съобщи, че по време на представление на "Животът е прекрасен" е възникнала ситуацията, в която имало предпоставка за пожар на сцената. Когато той поискал да има намеса на пожарникар, му било отговорено, че няма такъв в театъра. "Искам да попитам съответните органи - редно ли е по време на спектакъл в национална институция като "Иван Вазов" да няма пожарникар". Донев призова и компетентните органи да потърсят лична отговорност на директора Васил Василев.

Отговорът: Намираме за манипулативно поведението на Донев

"Намираме за манипулативно и непрофесионално поведението на актьора Камен Донев, който за пореден път използва сцената на театъра, за да насажда напрежение, което дестабилизира работата на институцията и уронва престижа на Първата сцена на България като създава „новини“, захранващи скандал, целящ да анулира смисъла и качеството на художествените процеси", написаха в отговор от ръководството на театъра.

И още:

"За участие в спектаклите от репертоара на НТ „Иван Вазов“ с актьорите, които не са на трудов договор с театъра, се сключват договори, с които се уреждат взаимоотношенията на страните, включително и възнаграждението на актьорите.

При възстановяването на спектакъла „Животът е прекрасен“ такъв договор е сключен и с Камен Донев, който не е щатен актьор на театъра, като във връзка с поставени от негова страна условия, възнаграждението му за изпълнението на ролята на Семьон Подсекалников е увеличено трикратно спрямо предходния договор на актьора с театъра за същата роля.

Договорът е сключен на 20.12.2022 г. и е в сила до изиграването на десет представления. До момента в изпълнение на този договор са реализирани девет постановки с негово участие, а последният му ангажимент е програмиран за 28 септември.

В тази връзка екипът на Народния театър намира за спекулативни изказванията, направени от актьора за напускане на спектакъла, междувременно изразявайки желание за поредно предоговаряне на финансовите условия на изтичащия вече договор", пишат от Народния. 

Пак напрежение в театъра

Това е пореден сигнал, че напрежението в културната институция е било само временно затихнало, но проблемите остават.

Преди ден стана ясно, че директорът Васил Василев е освободил фотографа на театъра Стефан Н. Щерев след 10 години работа в институцията, без обяснения.

"От днес вече не съм част от Народен театър "Иван Вазов". Без назована причина ми беше казано от директора, че договорът ми за предстоящия сезон няма да бъде подновен", написа самият Щерев във фейсбук.

"Общо заснетите постановки в професионалния ми път са 194, от които 135 за Народен театър "Иван Вазов", добави той. По думите му не става въпрос за неизпълнени негови проекти към театъра, а лично виждане на Василев. 

От Народния театър излязоха със собствена версия по казуса. Фотографът е назначен на срочен трудов договор, считано от 11 юли 2022 г., с едногодишен срок на договора. Преди заемането на длъжността Стефан Щерев, както и всички други служители, назначени по трудово правоотношение, подават заявление за встъпване в длъжност със съответните параметри – в случая със срок на договора 1 година.

Успоредно с трудовото си правоотношение Стефан Щерев е осъществявал и дейности при условията на допълнителен договор за уреждане на авторски права.

"С оглед предстоящото изтичане на трудовия договор на Стефан Щерев и възможностите за подновяването му, в рамките на последния месец между него и директора на Народния театър Васил Василев са проведени два телефонни разговора и една среща (5 юли). На Стефан Щерев е обяснено, че договорът му не може да бъде подновен при същите финансови параметри, особено с оглед зачестилите от негова страна искания за допълнително заплащане за дейности и услуги, реализирани в рамките на трудовото му правоотношение. На г-н Щерев беше предложено през следващия театрален сезон да бъде ангажиран за конкретни проекти, представления при финансови условия, доближаващи се до неговите изисквания. От страна на Стефан Щерев е получен отказ", пишеше в обяснението на театъра.

Напрежението в театъра е от ноември м. г., като началото му беше с надраскани протестно врати от режисьора Александър Морфов с послания срещу тогавашната пиарка на институцията, назначена от Василев, по-позната като лице на ДПС - Велислава Кръстева. Директорът "реши" ситуацията след месеци на тежък конфликт, като Кръстева все пак напусна театъра, а Морфов беше уволнен.

Донев от самото начало на конфликта подкрепи Морфов, беше и на протести в негова защита. Конфиктът му с Васил Василев е и на друго ниво - директорът заведе срещу него дело за обида. Той се почувствал засегнат от изказване на Донев, който в интервю пред бТВ нарекъл Василев „мижитурка“, „човечец“ и казал, че „не е читав човек“.