Вината за случая "Стара Загора" е на органите на досъдебното производство, а съдът се водел само по съдебно-медицинската експертиза, установила лека телесна повреда. Въпреки че към делото са били приложени снимки на обезобразеното 18-годишно момиче, а потенциалният извършител е бил в пробация. Ако Георги Георгиев не бил пуснат, щял да търси правата си за неправомерно задържане.

Такова обяснение даде днес съставът от окръжния съд в Стара Загора, пуснал Георгиев, задържан преди това за обезобразяването с макетно ножче на младата си приятелка. За пръв път говори докладчикът по делото Татяна Гьонeва, както и административният ръководител на съда Красимир Георгиев, като подчертаха, че не били длъжни да дават обяснения пред медиите (т.е. пред обществото, тъй като медиите са посредник). Вече били пуснали прессъобщение.

"Става въпрос за обвиняем, привлечен към наказателна отговорност за средна телесна повреда. В този случай ние сме длъжни при искане за вземане на най-тежката мярка да обсъдим доказателствата, които сочат не само за съпричастност на обвиняемия, но и доказателствата да подплатяват наличната квалификация, за която той е привлечен да отговаря по Наказателния кодек - по чл. 129.

В този случай ние следва да обсъдим дали и тук са важни съдебно-медицинските експертизи, защото ние нямаме тези познания и съгласно тях ние трябва да установим дали заявеното в заключението покрива някои от признаците, които законът е въвел в разпоредбата чл. 129. За да се убедим не само ,че лицето е нападнало и причинило нараняванията, но и че анистина е налице средна телесна повреда. Тоест се преследва по общия ред, може да бъде взета и най-тежката мярка", заяви тя.

И на няколко пъти подчерта, че не била съдебен медик, а "доказателствата не подплатиха средна телесна повреда".

"Тези производства за незабавни, но нямаше пречка да се поставят после допълнителни задачи" - заяви още Гьонева, която също така, съвсем непринудено, обяви името и фамилията на жертвата в ефир.

На въпрос защо съставът не е дал подобни указания, след като е видял и снимките на причиненото на момичето, и данните за миналото на насилника, който е бил в пробация, отговори:

"Естествено, че сме взели предвид всичко това, видели сме и снимките. Но ние се ръководим от съдебно-медицинската експертиза. Ние не сме съдебни медици, не да можем само по снимките да преценим."

Така съдиите обявиха, че "проблем на досъдебното производство е какво ще установят, тяхна е работата да проведат разследването".

"Съдебният акт е постановен на 5 юли, днес е 31 юли - така че какво са работили те за това време, питайте тях" - заяви шефът на съда.

И пак подчерта:

"Постановеният акт е в унисон с искането на представители на Окръжната прокуратура."

"Ние разбираме чисто човешката реакция, ние също сме хора, не сме роботи. Но към момента на внасяне на делото трябваше да се прецени имаме ли основания да потвърдим задържането или не" - продължи Гьонева.

В противен случай можело да се окаже, че Георгиев е неправомерно задържан, а всички сме знаели какви дела се водят за това, заяви тя.

На въпрос ще напусне ли системата, Гьонева благодари за въпроса. Нямало да напусне, защото работела със сърце.

А на въпрос дали ще присъства на шествието в подкрепа на 18-годишната жертва днес, отвърна:

"Мисля, че искате твърде много от мен."

Прокуратурата поиска постоянен арест

По-късно през деня от прокуратурата дойде съобщение, че на Георги Георгиев е била поискана мярка постоянно задържане под стража.

"Той е привлечен като обвиняем за това, че в периода от 24.06.2023 г. до 25.06.2023 г., в гр. Стара Загора, в условията на продължавано престъпление, се заканил с убийство на 18-годишната Д.М., като това заканване би могло да възбуди основателен страх за осъществяването му.  На два пъти той изпратил текстови съобщения за закана с убийство чрез интернет приложение. Престъплението е квалифицирано по чл. 144, ал.3, вр.ал. 1 вр. чл. 26 от НК", посочват. Т.е. ще му се търси отговорност за закана за убийство.

По делото са събрани достатъчно данни и доказателства, от които може да се направи обосновано предположение, че именно обвиняемият е извършил престъплението, за което е привлечен в това качество (разпити на свидетели, извлечения от електронна комуникация между пострадалата и обвиняемия, назначена е психолого-психиатрична експертиза с обект на изследване пострадалата жена, която ще бъде изготвена до 10 дни).