Иракското министерство на телекомуникациите съобщи, че е блокирало комуникационното приложение "Телеграм" от съображения за сигурност и с цел да защити неприкосновеността на личните данни на потребителите, с които според ведомството приложението е боравило неправилно, предаде Ройтерс.

Приложението е широко използвано в Ирак за изпращане на съобщения, но също така и като източник на новини и за споделяне на съдържание. Някои от каналите в приложението съдържат големи количества лични данни, включително имена, адреси и семейни връзки на голям брой иракчани.

В изявление на иракското министерство се казва, че то е поискало от собствениците на приложението да затворят "платформи, от които изтичат данни на официални държавни институции и лични данни на граждани...,но компанията не е отговорила и не реагирала на нито едно от исканията". 

"Министерството на съобщенията зачита правото на гражданите на свободно изразяване и комуникация, без обаче да бъде засягана сигурността на държавата и нейните институции", се казва в изявлението.

От "Телеграм" не коментираха решението на иракските власти, отбелязва Ройтерс.

БТА