Министърът на правосъдието Атанас Славов изпрати на председателя на Венецианската комисия Клер Бази Малори проекта за промени в конституцията, внесен в 49-о Народно събрание от 166 депутати от ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС.

Молбата към Комисията за демокрация чрез право на СЕ (Венецианската комисия) е за "спешно становище по проекта на най-ранен етап".

Това съобщиха днес от Министерството на правосъдието.

Към писмото е приложен проектът за изменения в основния закон, депозиран на 28 юли - в последния работен ден на парламента преди едномесечната августовска ваканция. 

В писмото си Славов заявява: "С цел по-нататъшен напредък в усилията ни за установяване на върховенство на закона в България стартирахме процедура за промени в Конституцията, включително за да изпълним докрай препоръките на Венецианската комисия. За успешния финал на този процес бихме искали да получим спешно становище по проекта на най-ранен етап".

Министърът е посочил основните предлагани изменения: ограничаване правомощията на главния прокурор до административен ръководител на Върховната прокуратура; повишаване на независимостта на съдебния Инспекторат; преобразуване на сегашния ВСС чрез отделяне от него на Прокурорски съвет с мнозинство от членове, избирани от парламента; промени във формирането и правомощията на служебните правителства.

Проектът

Както е известно, парламентът трябва да започне работа по измененията веднага след връщането си от ваканция. Първото му заседание за новата сесия ще е на 1 септември. Очаква се дотогава да е получено становището на Венецианската комисия, което няма задължителен за прилагане характер, но е добра практика съгласуването на законодателството с нея. Комисията за демокрация чрез право на СЕ бе важен фактор и по приемането на механизма за разследване на главния прокурор и заместниците му.

Макар проектът да бе внесен в края на миналия месец, миналата седмица вече дойдоха първите заявки за ревизия на текстове. Става въпрос за две спорни поправки спрямо първоначалния вариант, оповестен от "Продължаваме промяната-Демократична България", които се приписват на ДПС - че главният прокурор ще има право на два последователни мандата от по пет години, т. е. общо 10, както и че той, а не министърът на правосъдието ще председателства Прокурорския съвет.

От Движението отрекоха да са предлагали каквито и било текстове и дадоха заявка, че ще поискат тези две спорни изменения да отпаднат.