Конституционалист номер едно на ДПС Делян Пеевски отрече партията му да има каквото и да е било участие в написването на текстовете на финалния вариант за изменения в Конституцията, който бе внесен в деловодството на Народното събрание в последния му работен ден преди лятната ваканция. Движението само подкрепяло проекта, който изцяло бил написан от работна група между ГЕРБ и "Продължаваме промяната-Демократична България".

Днес Пеевски говори по темата пред журналисти, явно провокиран от обвиненията на доскорошния партньор на ПП-ДБ инициативата "Правосъдие за всеки". От НПО-то обявиха, че се разделят с обединението, след като са се запознали с финалния вариант на текстовете и са разпознали там "червената химикалка на ДПС". Попитаха от къде се е появило предложението главният прокурор да има два 5-годишни мандата, както и да председателства той, а не министърът на правосъдието Прокурорския съвет.

"Нямаме никакви спорове, всичките предложения са на ПП-ДБ и на ГЕРБ. Изказахме съображения само за мандатите на кметовете (Имаше предложение от ПП-ДБ кметовете да не могат да бъдат избирани за повече от два мандата, което отпадна, след като не бе подкрепено и от ГЕРБ, б.р.)", заяви депутатът, който е включен в списъка "Магнитски".

"Забелязвам по медиите изказвания на Величков (Велислав Величков от "Правосъдие за всеки"), на (Лена) Бориславова, че било предложение на ДПС. Няма предложение на ДПС, искам да сме наясно с това нещо, подкрепили сме техните предложения. Червената химикалка на ДПС драскала по конституцията - такова нещо няма", заяви Пеевски.

И даде заявка:

"Лично ние ще предложим да не председателства главният прокурор прокурорския съвет и ще предложим два мандата да няма - да е един от 5 години. Щом ще му се махат правомощията, да има един мандат."

Думите на Пеевски, че ДПС няма нищо общо с финалния варианнт за изменения обаче може да бъдат подложени на съмнение. По информация на Клуб Z, потвърдена от няколко независими източника, със сигурност е предложение на ДПС лица с двойно гражданство да могат да бъдат избирани за народни представители и назначавани за министри.

Проектът на ДПС предвиждаше и описване на процедурата по отстраняване на главния прокурор, в този на ПП-ДБ го нямаше (а ГЕРБ изначално няма свой проект). Появи се обаче във финалния вариант.

По отношение на главния прокурор от ПП-ДБ предлагаха само мандатът му да се свие от 7 години на 5. Изведнъж във финалния вариант се появи текстът, според който той може да има два последователни 5-годишни мандата, т. е. да остане начело общо 10 години.

Пак в проекта на ПП-ДБ бе предвидено прокурорският съвет да се председателства от министъра на правосъдието, без той да има право на глас. Неясно как на финала текстът се промени така, че съветът да се председателства от главния прокурор.

По-рано днес Лена Бориславова, която е член на ръководството на "Продължаваме промяната" обясни, че текстовете за втори мандат за главния прокурор, както и за отпадането на възможността правосъдният министър да председателства прокурорския ВСС, са били отстъпка спрямо ГЕРБ и ДПС. За сметка на това в промените били записани други сериозни ограничения на правомощията на главния прокурор, които били подкрепени и от ГЕРБ, и от ДПС.