Президентът Джо Байдън подписа в сряда изпълнителна заповед, която ще забрани някои нови инвестиции на САЩ в Китай в чувствителни технологии като компютърни чипове и ще изисква уведомяване на правителството в други технологични сектори, предаде Ройтерс.

Дългоочакваната заповед упълномощава министъра на финансите на САЩ да забрани или ограничи инвестициите на САЩ в китайски предприятия в три сектора: полупроводници и микроелектроника, квантови информационни технологии и определени системи с изкуствен интелект.

Администрацията каза, че ограниченията ще се прилагат за „тесни подмножества“ от трите области, но не даде подробности. 

Заповедта има за цел да попречи на американския капитал и опит да помогнат на Китай да разработи технологии, които биха могли да подпомогнат неговата военна модернизация и да подкопаят националната сигурност на САЩ. Мярката засяга частния капитал, рисковия капитал, съвместните предприятия и инвестициите на зелено.

Байдън каза в писмо до Конгреса, че обявява национално извънредно положение, за да се справи със заплахата от напредък от страна на страни като Китай „в чувствителните технологии и продукти, критични за военните, разузнаването, наблюдението или кибернетични възможности“.

Китай заяви в четвъртък, че е "сериозно загрижен" за заповедта и че си запазва правото да предприеме мерки.

Заповедта засяга нормалната работа и вземането на решения в предприятията и подкопава международния икономически и търговски ред, се казва в изявление на китайското министерство на търговията.

Министерството също така каза, че се надява САЩ да спазват законите на пазарната икономика и принципа на честната конкуренция и да се въздържат от "изкуствено възпрепятстване на глобалния икономически и търговски обмен и сътрудничество или създаване на пречки за възстановяването на световната икономика".

Китайското външно министерство заяви, че страната е "силно недоволна" и "решително се противопоставя на настояването на САЩ за въвеждане на инвестиционни ограничения срещу Китай".

Предложението се фокусира върху инвестиции в китайски компании, разработващи софтуер за проектиране на компютърни чипове и инструменти за производството им. САЩ, Япония и Холандия доминират в тези области, а китайското правителство работи за изграждането на местни алтернативи.

Белият дом каза, че Байдън се е консултирал със съюзници относно плана и е включил отзиви от групата на седемте водещи свободни икономики Г-7.

„Твърде дълго американските пари помагаха за възхода на китайската армия“, каза лидерът на демократите в Сената Чък Шумър. „Днес Съединените щати предприемат първа стратегическа стъпка, за да гарантират, че американските инвестиции няма да отидат за финансиране на китайския военен напредък.

Регулациите ще засегнат само бъдещи инвестиции, но не и съществуващи, каза Министерството на финансите, но то може да изисква информация за предишни инвестиции.

Този ход може да подхрани напрежението между двете най-големи икономики в света. Китайското посолство във Вашингтон заяви, че е "много разочаровано" от мярката.

Американски служители настояха, че забраните са предназначени за справяне с „най-острите“ рискове за националната сигурност, а не за разделяне на силно взаимозависимите икономики на двете страни.

Републиканците казаха, че заповедта е пълна с вратички, като например прилагане само за бъдещи инвестиции, и не е достатъчно агресивна.

Заповедта ще забрани някои сделки и ще изисква инвеститорите да уведомяват правителството за плановете си за други.

Министерството на финансите заяви, че очаква освобождаване от "някои транзакции, включително потенциално тези в публично търгувани инструменти и вътрешнофирмени трансфери от американски компании-майки към дъщерни дружества."

Китайската технологична индустрия, някога магнит за американския рисков капитал, вече отбеляза драстичен спад в американските инвестиции на фона на засилващото се геополитическо напрежение.

Миналата година общите базирани в САЩ инвестиции на рисков капитал в Китай се сринаха до 9,7 милиарда долара от 32,9 милиарда долара през 2021 г., според данни на PitchBook. Тази година досега, американски рискови инвеститори са вложили само 1,2 милиарда долара в китайски технологични стартиращи компании.

Очаква се мярката да бъде приложена през следващата година, каза човек, информиран за заповедта, след множество кръгове на публично обсъждане.