Софийската градска прокуратура е привлякла трима обвиняеми по едно от делата, което се отнася за случая „Осемте джуджета“.

Единият е прокурор с инициали Д.Д. ...

"... за това, че на 18.02.2020 г. в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – прокурор в Специализираната прокуратура, е нарушил служебните си задължения, като с постановление от 18.02.2020 г. върнал иззети веществени доказателства, представляващи златни монети, на лице, което не се явявало правоимащо по смисъла на закона", гласи събощение от днес на държавното обвинение.

Темата със златото, иззето от младия собственик на заводите "Изамет" - Явор Златанов (плюс над половин милион евро кеш!), вървеше паралелно с основния сюжет: банда за търговия с влияние и натиск, включваща Петьо Еврото и бившата му вече жена Любена.

Златанов и баща му Илия посочиха, че огромно количество - около 35 кг жълт метал е иззето от Спецпрокуратурата като веществено доказателство и върнато, вместо на някой от тях, на... Димитър Ламбовски, бивш царски депутат с, меко казано, противоречива бизнес репутация.

Бащата Илия Златанов пък твърдеше, че златото е отнесено от жената на Петьо Еврото - Любена Павлова. А Иван Гешев - по време на краткото си пребиваване като главен прокурор, организира обиск у Златанов-старши и там изненадващо златото се "намери". Той поиска по повода от АКФ да му се извинят.

"... По същото досъдебно производство в качеството на обвиняеми са привлечени лице от мъжки пол с инициали П.П., бивш магистрат (следовател), и лице от женски пол с инициали Л.П., за това, че на 23.03.2020 г. в гр. София, в съучастие и с цел да набавят за себе си имотна облага, укрили чужди движими вещи, златни монети, за които знаели, че са придобити от другиго чрез престъпление", пише още Софийската градска прокуратура днес.

Двамата са обвинени по сравнително лекия член за вещно укривателство на въпросното злато. Което косвено представлява признание, че то е стигнало до тях.

Какво се случи по-рано днес

"Европейската заповед за арест за Петьо Еврото е оттеглена от прокуратурата?"

С такова изречение (буквално - с въпросителната) от Антикорупционния фонд съобщиха за новото развитие на случая с бившия следовател. 

Петьо Петров - Еврото, след напусканто на системата е "скромен" член на видинската адвокатска колегия. Той обаче бе сочен като дилър на влияние, през когото се поръчват хора, върху които се стоварва Спецпрокуратурата и те се разделят с бизнеса и дори със здравето си - каквото представлява по същество историята "Осемте джуджета".

В последните дни на Иван Гешев като главен прокурор, акция на полицията и прокуратурата изпусна "на косъм" Еврото от ресторант в "Драгалевци", който ползвал като офис след осветяването и закриването на ресторант "Осемте джуджета".

После той потъна вдън земя. Получи обаче обвинения за организирана престъпна група, занимавала се с изнудване, търговия с влияние и незаконно записване на хора. После към нея прокуратурата - все още не-ръководена от Борислав Сарафов, приобщи и самия Сарафов - тогава зам. главен прокурор.

Поредица от интервюта - включително пред АКФ, даде бившата вече съпруга Любена Павлова, която нарече "тържище" ставащото при Еврото, при когото магистрати и обикновени "клиенти" търсели кой кариера, кой "оправяне" на проблеми, кой "опраскване" на противници. Тя освен това го обвини, че е напуснал страната с малолетния им син, без да има декларация и позволение от нея.

Павлова (по мъж Петрова) бе обявена за застрашена и ѝ бе сложена полицейска охрана по искане на прокурор - нещо, което Борислав Сарафов даде да се разбере, че ще преразгледа.

"По данни на АКФ, започналото в края на май в Софийска районна прокуратура (СРП) разследване срещу предполагаемия ръководител на криминалната мрежа "Осемте джуджета" Петьо Петров - Еврото е било иззето по компетентност от горестоящата Софийска градска прокуратура (СГП).

След поемането на разследването прокурорът при СГП е оттеглил европейската заповед за арест за Петров и той вече не се издирва извън границите на страната", пишат днес от АКФ.

На 6 юли 2023 г. станалият междувременно и. ф. главен прокурор Борислав Сарафов и Андрей Янкулов от екипа на АКФ бяха изслушани във Висшия съдебен съвет по казуса "Осемте джуджета".

Тогава и. ф. главният прокурор заяви:

"Казусът "Осемте джуджета" е изключително грозна, груба и безпардонна употреба на специализираната прокуратура, която е използвана за разчистване на сметки", както и:

"Изясняването на този казус е ключов залог за бъдещото нормално функциониране на прокуратурата. Аз ще направя всичко, за да се изясни всичко по законен начин, включително за активизиране на наказателна отговорност срещу замесените лица."

Стана известно и че Сарафов е разпоредил пълна проверка на работата на прокуратурата по разследванията, свързани с "Осемте джуджета", резултатите от която трябваше да станат известни до 15 юли.

"Точно месец след този срок информация какво се случва по тази проверка няма.

Използваме този повод да запитаме и. ф. главния прокурор дали информацията за оттеглянето на европейската заповед за арест за Петров и спирането на издирването му извън границите на страната отговаря на действителността.

Както и кога ще започне разплитането на казуса "Осемте джуджета", което, според собствените му думи, е ключов залог за бъдещето на поверената му институция", нописаха още от АКФ днес.

В прессъобщението на Софийската градска прокуратура косвено се отговаря на този въпрос: по споменатото дело - за златото, П.П. е обявен за общодържавно издирване, постановена му е мярка – задържане до 72 часа и "наблюдаващият прокурор е предприел действия за издаване на Европейска заповед за арест с цел международното му издирване".

Същевременно по друго досъдебно производство Петьо Еврото е бил привлечен за принуда. Заради по-лекия член то се е водело от Софийска районна прокуратура. Именно то е иззето от СГП - нещо, на което прокурорите имат право (нищо че Гешев твърдеше, че институцията не е централизирана и вертикална, б.р.).

"Наблюдаващият прокурор от СГП по делото, което е иззето по компетентност от СРП, е стигнал до извода, че е съставено постановление за привличане в качеството на обвиняем при липсата на каквито и да е доказателства за извършено престъпление, без дори да има разпит на пострадал от принудата.

Във връзка с това постановлението за привличане в качеството на обвиняем е отменено като незаконосъобразен акт", съобщават от СГП.

Казано просто - това е друго дело, по което няма нищо. И вече е прекратено.

Ето и днешното съобщение на прокуратурата в оригинал:

На 11.08.2023 г. наблюдаващият прокурор от Софийска градска прокуратура (СГП) по едно от делата, което се отнася за случая „8-те джуджета“, привлече три лица в качеството на обвиняеми.

Привлечен в качеството на обвиняем е прокурор с инициали Д.Д. за това, че на 18.02.2020 г. в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – прокурор в Специализираната прокуратура, е нарушил служебните си задължения, като с постановление от 18.02.2020 г. върнал иззети веществени доказателства, представляващи златни монети, на лице, което не се явявало правоимащо по смисъла на закона. Магистратът е привлечен в качеството на обвиняем за общо длъжностно престъпление по чл. 282, ал. 2 във връзка с ал. 1 от НК, за което се предвижда наказание лишаване от свобода от една до осем години и лишаване от право да заема определена длъжност.

По същото досъдебно производство в качеството на обвиняеми са привлечени лице от мъжки пол с инициали П.П., бивш магистрат (следовател), и лице от женски пол с инициали Л.П., за това, че на 23.03.2020 г. в гр. София, в съучастие и с цел да набавят за себе си имотна облага, укрили чужди движими вещи, златни монети, за които знаели, че са придобити от другиго чрез престъпление по чл. 282 от НК. Двамата са привлечени в качеството на обвиняеми за престъпление по чл. 215, ал. 1 от НК, за което се предвижда наказание лишаване от свобода за срок от една до шест години.

Обвиняемият с инициали П.П. е търсен на известните в страната адреси. Не е открит, поради тази причина следовател от СО-СГП е постановил на органите на СДВР да обявят П.П. за общодържавно издирване. Спрямо обвиняемия е постановена мярка за процесуална принуда – задържане до 72 часа. Съгласно действащото законодателство наблюдаващият прокурор е предприел действия за издаване на Европейска заповед за арест с цел международното му издирване.

Същевременно по друго досъдебно производство, което е иззето по компетентност от Софийска районна прокуратура (СРП), лице с инициали П.П. е било привлечено в качеството на обвиняем за принуда – престъпление по чл. 143 от НК. Наблюдаващият прокурор от СГП по делото, което е иззето по компетентност от СРП, е стигнал до извода, че е съставено постановление за привличане в качеството на обвиняем при липсата на каквито и да е доказателства за извършено престъпление, без дори да има разпит на пострадал от принудата. Във връзка с това постановлението за привличане в качеството на обвиняем е отменено като незаконосъобразен акт.