Бунтът на Пригожин се провали, както и основната му цел - да бъде свален военният министър Сергей Шойгу от властта.

Но дните на един от най-наградени руски генерали в историята (който никога през живота си не е помирисвал и ден на фронта) може да се преброени.

ФСБ е предложила серия от агресивни мерки на президента Владимир Путин, с които да се съживи руската армия. Измежду тях се открояват три идеи - да се наложи военно положение, да се обяви пълна мобилизация и да се уволнят Шойгу и началника на Генералния щаб Валерий Герасимов.

Това съобщи "Блумбърг", цитирайки петима източници.

Тази информация подхранва съмненията, че шефът на "Вагнер" има близки връзки с някои от хардлайнерите на шпионската служба. Те първоначално се появиха след "похода" на Пригожин към Москва, който видимо хвана Русия неподготвена. Трудно може да си представим, че организацията за бунта, която със сигурност е отнела месеци и в която са участвали голям брой души, е убягнала от полезрението на ФСБ. 

Казано накратко - на 24 юни Шойгу спечели битката срещу Пригожин. Но войната може би не е приключила и военният министър се изправя срещу враг, който не може просто да бъде заточен в Беларус или хвърлен в затворническа колония.

Полезните идиоти във Вашингтон

Миналата седмица бе сред най-успешните за украинците от началото на контраофанзивата.

Те откриха нов фронт срещу руснаците по долното течение на Днепър и освободиха ключови селища като Урожайне и Роботине.

В момент, в който украинското контранастъпление започва да набира инерция е логично да очакваме подкрепата на Запада да се засили. И това се случва - Америка най-накрая позволи на Нидерландия и Дания да доставят на украинците Ф-16.

Изтребителите няма да могат да подпомогнат настоящата офанзива и за това може да благодарим на влиятелния лагер експерти в Белия дом, Пентагона и спецслужбите, които все още се страхуват от ескалация на конфликта. Въпреки безчетните доказателства, че Русия действа най-дръзко, когато надушва колебанието на съюзниците.

Високопоставени американски критици на доставките на Ф-16 сервираха на "Вашингтон пост" информация за украинската контраофанзива, която изобличава колко погрешна е нагласата им спрямо войната.

В статията са цитирани източници от американското разузнаване, които посочват, че Украйна няма да постигне основна задача на контраофанзивата си - да прекъсне сухоземния мост между Русия и Крим. Авторите на материала посочват, че за тази цел е необходимо украинците да превземат Мелитопол, който се намира на около 80 км от наскоро освободения Роботине, и да блокират магистралата, по която се стичат руските войници и оборудване. Там е работата, че магистралата може да бъде затворена и от дистанция - достатъчно е да попадне под обсега на украинските ракетни системи. Тогава руснаците ще бъдат принудени да разчитат на Керченския мост. А както много добре знаем, съоръжението разви неприятният навик да се свлича в Черно море под обстрела на украински ракети.

Русия изпитва проблеми с логистиката от началото на инвазията и затова е логично Украйна да фокусира своите атаки срещу двата основни маршрута за доставки и предислоциране в окупираната Южна Украйна. По тази причина няма особена логика в разсъжденията на специалистите, цитирани от "Вашингтон пост".

Чрез следващия си аргумент обаче те почти чистосърдечно признават, че възприемат читателите на американския вестник за глупаци.

"Американски служители отхвърлят критиките, че изтребители Ф-16 или ракетни системи с по-голям обсег като ATACMS биха довели до различен резултат. "Проблемът остава да се пробие основната отбранителна линия на Русия и няма доказателства, че тези системи биха се превърнали в панацея", каза високопоставен служител на администрацията.

Една от причините, поради които Русия възпира украинските бойци, е въздушното й надмощие. Украйна нямаше да изпитва този проблем, ако бе получила Ф-16 по-рано - да кажем, преди около 500 дни. Примерът с ATACMS също е неудачен. Ракетите имат обсег от 300 км (биха могли да навлязат дълбоко в Крим), няколко пъти над свръхуспешните системи HIMARS, които спряха в крачка руската офанзива през лятото на 2022 г.  HIMARS разтеглиха руските линии за доставки и значително бавят движението на руснаците към и край фронта. Може само да гадаем колко по-ефективни биха били ATACMS. 

Ф-16 и ATACMS не са "панацея". Никой в Киев не ги е определял като такива. Но те със сигурност биха оказали значително въздействие върху военните действия. Чрез коментара си източникът от Белия дом единствено показва, че няма логично обяснение за отказа да се предоставят свръхмодерните изтребители и ракетни системи на украинците.

За съжаление тази арогантност, малодушие или "полезна идиотия" се заплаща с цената на хиляди украински животи.

Рашисти на седмицата

Време е да наградим прославилите се пропагандисти през изминалите седем дни в рубриката ни "Рашисти на седмицата".

"Бронзов медал" получава чеченският лидер Рамзан Кадиров, който обявява "джихад" срещу Европа.

"Боклуци. Такива са лидерите на Запада. Повечето европейски държави са управлявани от отрепки, които нямат никаква човещина. Днес съм 100% сигурен, че ще победим, ще довършим Украйна и ще отидем в тези държави, които обиждат Корана. И те трябва да знаят, че ако там няма такива вярващи, у нас има".

Някои изпълнения не се нуждаят от коментар или превод. Сред тях е патриотичният "пърформанс" на рускиня в "Тик-Ток", който ѝ носи "сребърен медал".

 "Златният медалист" тази седмица е руският отец Анатолий. Той е разследван от Руската православна църква, след като в началото на седмицата освети паметник на... Сталин.

След ритуала свещеникът произнесе кратка реч, в която обясни приноса на съветския диктатор за православието.

"Ако трябва да бъдем честни, Църквата страдаше в годините, в които Йосиф Висарионович бе на власт. Но благодарение на това, днес имаме много руски мъченици и изповедници, на които се молим и които помагат за възраждането на нашата родина".