"Мащабът е изненада. Ние установихме тези лоши практики още на самото събрание през декември, което трябваше да е отчетно-изборно. Касирахме изборите тогава и създадохме тази анкетна комисия, проработи някаква имунна система."

Това заяви пред БНР Борислав Сандов, един от учредителите на "Зелено движение", бивш съпредседател на партията, бивш министър на околната среда и водите и вицепремиер по климатичните политики. 

Според него описаните процеси са започнали да се проявяват през последните 1-2 години, "когато се появиха властта и парите в "Зелено движение".

Както Клуб Z разказа в серия от публикации една от партиите в управляващото мнозинство – "Зелено движение", част от ДБ, е била "превзета" от фиктивни членове, като с помощта на невалидни пълномощни малка група партийци е повлияла върху вътрешните избори в партията. Това показват заключенията на доклад на специална анкетна комисия. В документа са описани лоши практики в различни местни организации.

Според Сандов в седем от местните организации са извършвани системни нарушения, но "може би мащабът е малко по-голям".

"Става въпрос за организираност между група хора, които нямат сериозна публична известност, които "превземат" местни организации, "изсмукват" от тях пълномощни на делегати, които не присъстват на събранието и ги разпределят към други. Което формира тежест около 30-35% в Общото събрание, което може да надделее в голяма степен при избора на определени хора", каза Сандов. 

Той допълни, че част от пълномощните са "абсолютно фалшиви" и "упълномощителят не е наясно, че от негово име е издадено пълномощно на човек, който той дори не познава – от Сандански в Разград или нещо подобно". Една от местните организации например – в Симеоновград, се състояла "от един човек, двамата му синове и двама негови работници", което Сандов определи като "абсолютно нелепо".

За част от замесените лица това била и форма на отмъщение към него и други хора в изпълнителната власт, заради това, че не са позволили да се назначават "калинки". Едно от тези лица бил Никола Йорданов, когото Сандов нарече основен инициатор на контролирания. Според бившия министър въпросният Йорданов искал да става служител на МОСВ.

"Но има и други. Има организации, които са се опитали по един или друг начин да искат от мен от мен и позицийка в кариерно развитие, и едва ли не обществени поръчки, което не мога да допусна и не съм допускал", добави Сандов.

Сегашното ръководство било с изтекъл мандат и следвало да се оттегли, твърди той.

"Ние работим върху стратегия за оздравяване на организацията. Все пак сме партия от управляващата коалиция. Това не бива по никакъв начин да засяга останалите ни партньори. Ще е жалко ние да сме причина за някакви сериозни турбуленции там. Работим, за да няма такива щети", коментира още бившият екоминистър.

Относно вероятността "Зелено движение" да се разцепи на две Сандов отбеляза, че за разделение на две партии може да се говори, когато има тематично разделение, а в случая няма такова.

"Ще работя за единството на тази партия и за връщане в коловоза на нейните каузи. Не съм радетел за разделяне на партията", каза още той.