Васил Божков без изненади остава в ареста за постоянно.Това реши в събота Софийският градски съд.

Съдия Христинка Колева прие, че Божков може да се укрие и затова наложи най-строгата мярка - "задържане под стража".

Твърденията по делото бяха, че са укривани такси от лотарийните игри на компанията на Божков, като така бюджетът е ощетен с над 700 млн. лева. Той е обвинен, че е ръководел организирана престъпна група от 2014 г., която се е занимавала с изнудване, подкупи, пране на пари, длъжностни престъпления. 

Прокурор Ангел Кънев обяви, че обвиняемият е подбудител на над 300 длъжностни престъпления и че е плащал подкупи (по 10 000 лева на ден) на бивш председател на хазартната комисия Огнемир Митев. Бяха цитирани показания на свидетели. Сред тях и на друг бивш председател на комисията  - Мария Филипова, която разказала, че в кабинета ѝ Божков я "опипва, целува и прави опит да я изнасили".

Изненадващият момент обаче беше руска връзка, която извади обвинението - непредставени досега имейли, като не стана ясно какво отношение имат те към линията на делото. Съдът не им обърна внимание при вземането на решението.

"Това е обвинителна реч по някакъв международен скандал, свързан с шпионаж, тук нищо не се говореше конкретно по комисията за хазарта", коментира Георги Гатев, един от адвокатите на обвиняемия, след края на мярката.

Васил Божков е поддържал връзки с Русия и особено с Евгений Пригожин, който се смята за загинал в самолетната катастрофа отпреди дни. Подобни твърдения изложи бившият спецпрокурор Кънев, който в съдебната зала в събота поддържаше искането за най-тежката мярка за завърналия се неочаквано вчера от Дубай Божков. 

"От компютър с електронна поща на Васил Божков става ясно, че обвиняемият е имал бизнес отношения с руския гражданин Евгений Пригожин и редица други руски граждани, санкционирани след анексията на Крим", каза прокурорът, цитиран от БНТ.

По думите на Кънев Божков поздравил Руската федерация с присъединяването на Крим през 2014 г. и е изразил желание да инвестира там. Отново според обвинението бизнесменът притежавал 51% от хазартна фирма в Крим, която била директно свързана с Евгений Пригожин. В мейлите имало информация и за комуникация с бивш шеф на "Роснефт" Алексей Гарбер и други лица, които са в санкционен списък на ЕС. Намерени били данни за комуникация и с Грузия, където имало доказателства за връзка с местната национална лотария.

Преди време прокурор Ангел Кънев се оплака, че е бил заплашван с убийство, а подозренията бяха насочени тъкмо към Васил Божков заради публикувана във Фейсбук профила му снимка на магистрата, докато се е разхождал.

Прокуратурата може да иска каквото си иска, коментира Божков в началото на заседанието. Адвокатът му Георги Гатев каза, че не е съгласен с искането на обвинението.

Мярката може да бъде обжалвана на втора инстанция на 5 септември.

На излизане от съдебната зала  Божков определи като “глупости” твърденията на прокуратурата, че е водил кореспонденция с Пригожин.

“Абе, глупости, тъпи въпроси ми задавате, вижте правосъдието в България какво е”, реагира той.

П-късно във фейсбук профилът му се появи по-окултурена версия на същото твърдение:

"Правосъдие в България още няма. Има бухалки. Реформирани."