Прокурорската колегия на ВСС насрочи изслушване на прокурора Дилян Деянов. И. ф. главният прокурор Борислав Сарафов иска дисциплинарно производство срещу него, след като Деянов вече е и обвиняем във връзка със случая "Осемте джуджета".

Както и Клуб Z писа, той е първият магистрат, обвиняем около сагата, която има множество посоки и, меко казано, притеснителни елементи. Те пък години наред не правеха впечатление на предишното ръководство на прокуратурата.

Деянов е обвинен, че със свое постановление е върнал веществено доказателсто - 35 кг злато, иззето от младия собственик на заводите "Изамет" Явор Златанов, но не на него. 

Оказа се, че Деянов в момента е на щат и е кадър на Окръжна прокуратура - Перник. Той избра да отиде там след закриването на спецправосъдието.

ВСС ще го изслуша на 13 септември.

Като цяло - освен наказателното производство, което тече, Сарафов до момента поиска дисциплинарни наказания за четирима прокурори и трима следователи във връзка с историята, при която очевидно Специализираната прокуратура е ползвана за бухалка, саморазправа, рейдърство и кражба на бизнеси.

Цялата държавна репресивна машина се задейства тогава, дни след като Илия Злататнов потърсва услугите на Петьо Петров-Еврото, и подписва запис на заповед за милиони на името на тогавашната му жена Любена.

Самите Петров и Любена са съобвиняеми с прокурор Деянов, за вещно укривателство - на въпросното злато.

С друго свое решение от днес кадровиците отстраниха за 4 месеца следователя Свилен Цеков от София, който е хванат, че кара пил.