Завърналият се от Дубай Васил Божков, с прякор Черепа, обвинен в няколко престъпления в България, даде пресконференция само за да каже, че ще участва в политиката, за да изличи от властта Бойко Борисов, Делян Пеевски и изобщо статуквото.

Няма осъдени

Героите с прякори, които искат да влязат в политиката, обикновено остават отвън. Какво да се прави - животът е несправедлив. Те могат да влязат във всеки хотел, казино, ресторант и бар, да преговарят с политици - скрито или открито, да финансират кампаниите им и да ги корумпират, плащайки “такса спокойствие”. Но дотук.

Също като политиците, и героите с прякори не са осъждани за сериозни престъпления като корупция или организиранe на престъпна група за криминални престъпления. Но в държавата България никой не е осъждан - ако не броим районната кметица на “Младост” Десислава Иванчева и групата за отвличания и убийства “Наглите”, които така и не издадоха поръчителите на престъпленията.

Групова лоялност? Страх? България е държавата на затаените истини.

Царски "почести"

Преди двадесет години политиците избягваха да назоват публично името на Васил Божков - по онова време член на бизнес клуб “Възраждане”. Тогавашната лидерка на СДС Надежда Михайлова оттегли кандидата за кмет Пламен Орешарски, който се срещна с Божков в централата на компанията му “Нове холдинг” на ул. “Московска” (където сега е под домашен арест). Синята партия обаче така и не осъди клиентелизма на своите, управляващи Столична община.

Симеон Сакскобургготски, чиято предизборна кампания Божков е финансирал - според изтекли в Wikileaks грами, срещаше бизнесмена във форма́та на клуб “Възраждане”, в който членуваха и Емил Кюлев, Илия Павлов, Радосвет Радев, Борислав Дионисиев, братята Бобокови и др.

А едно от първите дела на управлението на НДСВ-ДПС през 2001 г. бе да закрие Агенцията за надзор върху застраховането и хазарта и да създаде Държавна комисия за контрол на хазарта към министъра на финансите. Неин пръв шеф стана одобреният от Сакскобургготски Георги Петров (с неласкателния прякор Гошо Тъпото).

Сметната палата установи по-късно сериозни нарушения в работата на ДККХ, но какво от това? Правовият ред не е присъщ на българската държава.

"Борци" срещу статуквото

Както на мнозина от българския бизнес и корените на Божковия са в прехода, между тъмното и светлото, заровени във валутни операции, безмитни магазини, букмейкърски бюра, хазарт. Избяга с частния си самолет от България преди три години, върна се от Дубай с нискотарифна авиокомпания.

Кратката му пресконференция в София показа един уморен и слаб човек, различен от видеата от Дубай, затова и неубедителен в заявката, че иска да вдигне негласуващите, за да спечели изборите, да бъдат извадени Борисов и Пеевски от политическата сцена и България да има “някакво бъдеще”.

Политическият му проект “Българско лято” се провали - не предизвика особен интерес, а и дори не успя да си открие партийна сметка заради санкциите, наложени на Божков и като физическо лице, и на бизнеса му по глобалния закон “Магнитски”.

Политическите мотиви обаче са добра опаковка за истинските намерения. “Борец срещу статуквото” звучи къде-къде по-добре от “разчистване на сметки”, а придава и друг имидж на образа на обвиняем. Пресконференцията беше очаквана, но се оказа скучна, като се изключи споменаването на Пеевски редом с Борисов. Досегашните атаки на бизнесмена са били насочени основно срещу лидера на ГЕРБ, но и към финансовия му министър “Влади” Горанов и пиара му Севделина Арнаудова.

Също като Божков, Делян Пеевски е санкциониран по глобалния закон “Магнитски”, но единият е под домашен арест, с няколко обвинения, а другият - стълб на конституционна реформа и на управленско мнозинство. Излиза, че един неосъждан политик, чието име стана нарицателно за задкулисие, има запазено място в политиката, а неосъжданият бизнесмен, работил с него - билетите от лотарията на Божков се продаваха в “Лафки”-те на Пеевски - го чака съд.

Българската политика или българското правосъдие “пере” най-добре?

Трансмисията на пачките

Една институция обаче беше ясно назована от Васил Божков - Службата за контрол на чуждестранните активи към Министерството на финансите на САЩ (ОФАК), с чиито представители е имал много срещи и им е предал документи и записи. Предвид опита му с българската държавна машина, те най-вероятно съдържат информация и за “хунтата, която го е нападнала и унищожила”.

Но преди “нападението” бизнесът му процъфтяваше, което се дължи (и) на управлението на Борисов, а печалбите бяха повече от добри. През 2021 г. проверки на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) установиха, че Държавната комисия по хазарта е ощетила бюджета с близо 557 милиона лева заради по-малко събрани такси за хазартна дейност от фирмите, свързвани с Божков - “Ню Геймс”, “Национална лотария”, “Еврофутбол” и “Евробет”.

Процъфтяваше и бизнесът на банкера Цветан Василев, който чак след фалита на КТБ видя Пеевски като “лицето на дълбоката държава” - не и докато си партнираха, както и че “корените отиват към остатъци от Първо и Шесто управление на ДС”.

Своите битки срещу статуквото той води от Белград, където получи и политическо убежище и едва ли ще се върне някой петък. Разкритията му, че лицето на „дълбоката държава“ е контролирало проекта за газопровод “Южен поток” не впечатлиха българската прокуратура.

Корените трудно ще се извадят.

"Дойче веле"

****

Този коментар изразява личното мнение на авторката и може да не съвпада с позициите на Клуб Z, Българската редакция и на ДВ като цяло.

Заглавието и подзаглавието са на Клуб Z.