Представител на прокуратурата защити певицата Милена Славова по делото за дискриминация, което Върховният административен съд (ВАС) разгледа днес. Според държавното обвинение изказванията на певицата срещу ЛГБТИ прайда и общността са "конституционно гарантирано право на свобода на словото".

Както Клуб Z пръв обясни вчера - сагата тече от 2021 г., когато ЛГБТИ активисти от Младежко движение "Действие" и две физически лица подават жалба до Комисията за защита от дискриминация срещу Милена. КЗД се произнася, че със свой фейсбук статус и тв гостуване тя е изразявала лично мнение, а не е дискриминирала гей общността.

Административният съд - София град обаче отменя оправдаването и връща казуса на КЗД за ново разглеждане.

Именно това решение на първата инстанция жалеха днес Милена Славова и КЗД пред ВАС.

Според прокуратурата, която се явява и по такива дела, жалбата е основателна и първоинстанционният съд е допуснал процесуални нарушения, а решението му е необосновано, като следва да се отмени, цитира БТА.

Пред върховните съдии представителят на КЗД заяви, че решението на Административен съд София - град е "неправилно и незаконосъобразно и че АССГ ограничава правото на преценка на комисията и разпростира влиянието си далеч извън компетенциите си".

А представителката на Милена  - адвокат Мария Янева заяви, че "певицата е подбудена от неприлично поведение, а не от конкретни хора с различно сексуално убеждение. Славова е срещу парада, а не срещу общността", заяви още защитничката.

Самата Милена заяви за пореден път, че изказването ѝ за прайда е било породено от видеоклип на мъж, който е сложил националния флаг на неприлично място и не е насочено срещу общността, цитира я БТА. Тя твърди, че след поста във фейсбук и медийна изява по темата е получила заплахи за живота си.

Тя и 13-годишната ѝ дъщеря са станали жертва на тормоз - заплашвали са ги с неща като "инвалидна количка и удавяне".

Както и Клуб Z писа, сутринта пред ВАС се събраха почитатели на рок певицата, които я подкрепят. Около 40 души от тях бяха допуснати и в съдебната зала.

Върховният административен съд ще се произнесе в срок от един месец, но той е инструктивен, т. е. - пожелателен.