Окръжна прокуратура - Русе излезе с пространно съобщение - че са установени младежите, които бяха заснети от медии да дишат райски газ зад трафопост в Русе.

Те са осем, на възраст от 15 до 17 години от различни учебни заведения в града. Закупили един флакон диазотен оксид (райски газ) за сумата от 50,00 лева от непълнолетно лице (на 17 години), с което са се свързали чрез личните си профили в една от социалните мрежи.

Явно тръгвайки по дирите на въпросния дилър, открили у три лица (едното от които е непълнолетно – на 17 години), 114 флакона (всеки с вместимост от 640 мл.) съдържащи диазотен оксид (райски газ) и 360 патрона за разфасоване (пълнене) на такъв газ.

Същите ще бъдат предадени на РЗИ – Русе, след приключване на работата по преписката. От един флакон обичайно се зареждат с райски газ 80 балона, които се продават на дребно.

Тъй като райският газ не е наркотик по смисъла на закона, на едно от пълнолетните лица от държавни здравни инспектори от РЗИ е съставен акт, става ясно още от прокуратурата.

Актът е подписан без възражения, като е заявено желание да бъде приключено производството със споразумение.

И другият възрастен може да бъде санкциониран най-много от РЗИ.

"На непълнолетното лице, което е препродало райския газ на осемте непълнолетни деца, съгласно Закона за здравето, не може да бъде търсена отговорност", пишат от държавното обвинение.

ОДМВР ще изпрати съответен доклад по случая до Държавна агенция за закрила на детето, Главна дирекция Контрол по правата на детето, Община – Русе, отдел „Социални дейности” – за установеното поведение на всяко от непълнолетните лица.

До момента не са установени данни за извършено престъпление от общ характер, заключават прокурорите.

"Окръжна прокуратура – Русе смята за важно да бъде отчетено, че тази проверка не би била възможна, ако не разполагаше с правомощията дадени ѝ от Конституцията и ЗСВ по линия на „Общия надзор за законност“. Случаят бе проверен и изяснен от екип служители на ОД на МВР – Русе и на Регионална здравна инспекция – Русе в изключително кратък срок – от два дни, едва след ангажиране на прокуратурата с казуса и това не е прецедент в работата на прокурорите."

Тук прокурорите релевират към опита - още на министър Крум Зарков, да атакува пред Конститоционния съд безкрайните им правомощия във всякакви насоки.

Казва се още, че продажбата на иззетите от трите лица флакони диазотен оксид (райски газ) и патроните за тях не е извършвана и документирана с касова бележка.

"Цената на едро на флакон с райски газ с вместимост от 640 мл. е от 28,00 до 32,00 лева и свободно се предлагат в интернет и социалните мрежи. Цената на един балон е от 6,00 до 7,00 лева или продаден на дребно един флакон диазотен оксид (райски газ) носи печалба от 480 до 560 лева.

Тази информация не съставлява „достатъчно данни“ по смисъла на НПК и не дава възможност да бъде образувано и проведено разследване за извършени данъчни престъпления, но Окръжна прокуратура – Русе я намира за достатъчна органите по приходите да инициират и извършат съответните проверки, за които имат необходимата компетентност."