След часове дебати, хвърляне на обвинения и предизборни атаки, Столичният общински съвет в крайна сметка гласува последния бюджет на Йорданка Фандъкова като кмет на София - с 33 гласа "за", 18 "против" и трима "въздържал се".

Това стана въпреки първоначалните очаквания, че управляващите от ГЕРБ не могат да съберат мнозинство със своите 27 общински съветници, и въпреки заявката на цялата опозиция, че ще гласува "против". В крайна сметка и "Патриоти за София", и един общински съветник от ДБ - Пеню Пенев - подкрепиха бюджета.

Основната теза на управляващите от ГЕРБ беше, че опозицията "саботира" бюджета с предизборна цел - а без него ще останат без средства общински дружества, няма да се отворят нови детски градини, няма да получат увеличение на заплатите културните работници, и пр., и пр. Председателят Георги Георгиев многократно повтори тази теза.

Причината за целия драматизъм е първоначалният отказ "Патриоти за София", от които на практика останаха само ВМРО, да подкрепят досегашния си партньор в общинския съвет. Самият Карлос Контрера, вече официално кандидат за кмет от своята партия, отряза основната теза на ГЕРБ:

"Да обяснявате как една или друга група хора ще пострада, ако ние не приемем бюджета, и заради тях трябва да се съгасим с всичко останало в него - няма такава логика. Тази тактика да бъдем плашени и изнудвани не я приемам. Достатъчно е веднъж да се посочи този факт, но да ни се натяква като на малки деца е несериозно."

Контрера обаче не спести и критики към "Демократична България" и "сглобката", като многократно изтъкна, че ГЕРБ и ДБ управляват заедно на национално ниво, а в СОС са гласували заедно множество доклади. Тук го пресякоха и ДБ, и БСП, като Иван Таков отбеляза, че и левицата има общи доклади заедно с Контрера, с Борис Бонев, и с ГЕРБ - така че по неговата логика всички са част от "сглобката".

"Днес всички разбраха, че ако бюджетът на София не се приеме, ще бъдат виновни Васил Терзиев, ДБ и "Спаси София". Това не е вярно", отбеляза Грети Стефанова от ДБ. "Бюджетът на София го изготвя г-жа Фандъкова, г-н Барбалов и г-н Георгиев, и те са отговорни за това какво има в него и дали се приема."

Основна теза на ДБ е, че бюджетът включва твърде много спорни моменти и не е коректно да бъде приет такъв два месеца и половина преди смяната на общинския съвет. Общинските съветници не спестиха и повтаряните от седмици критики към конкретни пера.

И левицата не спести на ГЕРБ обвинения, като Милка Христова отбеляза:

"Дадохте възможно най-лошия резултат за успешна дейност. При планиран бюджет за ВиК 21 млн. лв. миналата година, после вдигнат на 28 млн. лв., изпълнението е 5 млн. лв., т.е. внушителните 18,5%. При капиталови разходи са усвоени 6,5%. За тази година сте планирали 35 млн. лв., при усвояемост от 18%, няма никаква гаранция, че ще успеете."

Иван Таков пък определи бюджета като такъв "на пропуснатите възможности":

"От години ви казвам, че нямате административен и управленски капацитет да ги усвоите. Числата ви оповергават на всяка крачка", отсече той.

От ГЕРБ подчертаха, че всички предложения на опозицията са приети - като дадоха пример с две-три идеи на БСП и ДБ, които в действителност са влезли в бюджета. Но много искания за промени на вече заложеното са отхвърляни.

В крайна сметка от БСП и ДБ настояваха повишаването на заплатите на културните работници в столицата да се гласува отделно от целия бюджет. ГЕРБ отхвърляха тази възможност, и в крайна сметка бюджетът бе гласуван изцяло - и успешно.

„София има бюджет! Въпреки политическия инат на колегите от „Демократична България“ и БСП, днес бюджет 2023 беше приет с гласовете на ГЕРБ-СДС, “Патриоти за София” и Пеню Пенев от ДБ“, коментира председателят на СОС Георги Георгиев.

И добави:

„Успяхме да спасим проектите за 100 километра канализация, така че да не спрем работа и София да не остане разкопана през зимата. Успяхме да обезпечим издръжката на новите сгради на детските градини и ясли, където ще учат още 2200 от децата на столицата. Успяхме да гарантираме увеличението на заплатите на софийските учители и артисти.“

Георгиев казва, че никога досега не е водил по тежки преговори.

За първи път станах свидетел на такъв политически натиск на колеги от други партии, които ми казват, че лично биха подкрепили бюджета, но имат партийно решение. Като млад човек за пореден път съм отвратен от политическите драми и игри, но благодаря на всички, които постъпиха отговорно и подкрепиха бюджета на града.“

„Изборите идват и отминават. София трябва да съществува, да расте и да не старее, да се развива благодарение на инвестиции и отговорно отношение, защото гражданите го заслужават. Ако някой е тръгнал да става кмет на София и твърди, че бюджетът не е важен и може да почака - аз го съветвам да се връща по-бързо, защото това няма да бъде толерирано и възприето от никого“, завършва Георгиев.